Hidroelectrica se apucă de un parc fotovoltaic și de o fabrică de hidrogen verde pe locul unui lac de acumulare abandonat de comuniști

Miercuri, 04 Ianuarie 2023, ora 10:05
803 citiri
Hidroelectrica se apucă de un parc fotovoltaic și de o fabrică de hidrogen verde pe locul unui lac de acumulare abandonat de comuniști
Fosta cuvetă a lacului de acumulare Făgăraș-Hoghiz FOTO: Monitorul de Făgăraș

Hidroelectrica, cel mai mare producăror de energie electrică din România, vrea să facă un parc fotovoltaic și de o fabrică de hidrogen verde pe locul unui lac de acumulare început în perioada comunistă și abandonat. Compania a cerut studiu de fezabilitate și caiete de sarcini.

Potrivit e-nergia.ro, Hidroelectrica a lansat în sistemul electronic de achiziții publice un anunț de participare pentru “Studiu de fezabilitate şi caiete de sarcini pentru proiectare şi execuţie la cheie pentru „Amenajarea Energetică Mândra – parc fotovoltaic şi centrală de producere a hidrogenului verde”.

Valoarea estimată a contractului pus în sistemul electronic în ultima zi a anului trecut se ridică la 12,3 milioane de lei, iar ofertele firmelor interesate să participe la licitație sunt așteptate până la 1 martie, conform datelor din anunț. Materialele trebuie livrate în maximum doi ani, iar prețul contează în procent de doar 20% în stabilirea ofertei câștigătoare, dominantă fiind experrtiza tehnică, atât pentru fotovoltaice, cât și pentru hidrogen.

Comuniștii au vrut să facă o hidrocentrală, dar proiectul a fost abandonat 30 de ani mai târziu

De fapt Hidroelectrica vrea să folosească un vechi amplasament pe care, în timpul perioadei comuniste, statul ar fi dorit să construiască un ansamblu hidrotehnic, amenajarea Făgăraș-Hoghiz, pe Olt, mai transmite sursa citată.

Proiectul a fost aprobat în 1989, dar a fot abandonat oficial 30 de ani mai târziu, în 2019, pe motiv că nu s-a fi justificat economic centrala de doar 27 MW, majoritatea lucrărilor având alte scopuri, respectiv protecția împotriva inundațiilor și asigurarea de apă pentru irigații. Hidroelectrica este proprietar pe mare parte din teren.

Cât de mare va fi parcul fotovoltaic al Hidroelectrica

Compania ar dori să construiască acolo mai întâi un parc fotovoltaic cu o capacitate de 300 MW, amplasat în fosta cuvetă a lacului de acumulare Făgăraș-Hoghiz, cu racordare la sistemul energetic național.

Energia produsă ar urma fie să alimenteze consumatorii fie – și aici este a doua fază a proiectului – să fie folosită pentru electroliza apei într-o viitoare centrală de producție a hidrogenului verde. Aceasta din urmă ar trebui să aibă o capacitate de producție de 15.000 de tone de hidrogen pe an, cu un electrolizor cu o capacitate instalată de 100 MW și să utilizeze apa din Olt și energia verde ...citeste mai departe despre "Hidroelectrica se apucă de un parc fotovoltaic și de o fabrică de hidrogen verde pe locul unui lac de acumulare abandonat de comuniști" pe Ziare.com

#parc fotovoltaic, #lac acumulare Fagaras, #Hidroelectrica, #fabrica hidrogen verde, #energie verde , #Stiri Mediu