IKEA este acuzată de încălcarea legilor forestiere din România. Raportul prezentat presei din Austria: "Sursa ilegală a lemnului a fost documentată în repetate rânduri"

Vineri, 27 August 2021, ora 03:29
588 citiri
IKEA este acuzată de încălcarea legilor forestiere din România. Raportul prezentat presei din Austria: "Sursa ilegală a lemnului a fost documentată în repetate rânduri"
Tăiere rasă realizată în anul 2021 în proprietatea IKEA, în imediata vecinătate a satului Târâtu, județul Vrancea FOTO agentgreen.ro

Agent Green, ONG-ul care militează pentru protecţia mediului, a acuzat IKEA, cel mai mare proprietar privat de păduri din Romania, că încalcă mai multe legi în domeniul forestier și al protecției mediului.

Raportul publicat joi, 26 august, a fost prezentat și presei din Austria la Viena, unde IKEA deschide un nou magazin la Westbahnhof, inaugurare la care sunt așteptați 2.000 de cumpărători.

Agent Green, Extinction Rebellion și Lieferkettengesetz protestează cu această ocazie și informează publicul cu privire la lipsa de transparență și politicile distructive ale IKEA. Protestatarii au afisat mai multe bannere între care și unul uriaș cu mesajul ”IKEA, STOP TRASHING ROMANIAN OLD-GROWTH FORESTS / IKEA, OPREȘTE MASACRUL ÎN PĂDURILE SECULARE DIN ROMÂNIA”.

IKEA deține aproximativ 50.000 de hectare de pădure în România

„Modul grotesc în care IKEA se preface că este sustenabilă prin noul său magazin din Viena este exemplul perfect care ilustrează cum corporațiile multinaționale încearcă să își acopere crimele din lanțul de producție prin spălarea imaginii. Sursa ilegală a lemnului a fost documentată în repetate rânduri, cu exemple clare din Siberia, Ucraina și România. Vremea etichetelor proprii ale corporațiilor este la apus. Este nevoie de o lege nouă care să arate proveniența tuturor materialelor și care să îi facă responsabili personal legal pe șefii companiilor și consiliul director dacă pun pe piață produse care au abuzat natura și lucrătorii. Practic, dacă această lege ar fi deja în vigoare, atunci șeful IKEA din Austria ar plăti miliarde și ar face pușscărie pentru că vinde mobilă din lemn ilegal din România. În următorii ani ne vom concentra ca asta să devnă lege”, a declarat purtător de cuvânt Lieferkettengesetz, Austria, Veronica BOHRN MENA.

Agent Green a publicat joi, 26 august, raportul de investigații asupra degradării deliberate a pădurilor seculare din România aflate în proprietatea IKEA. Raportul intitulat ”Ipocrizie. Distrugerea cinică a pădurilor seculare din România de către IKEA” evidențiază probleme sistemice de management forestier în ceea ce privește mai multe păduri din România care sunt deținute de compania suedeză.

O parte dintre aceste suprafețe forestiere sunt înregistrate ca arii protejate

Pe parcursul ultimilor 2 ani, investigatorii Agent Green au documentat în detaliu mai multe încălcări car ...citeste mai departe despre "IKEA este acuzată de încălcarea legilor forestiere din România. Raportul prezentat presei din Austria: "Sursa ilegală a lemnului a fost documentată în repetate rânduri"" pe Ziare.com

#agent green, #Ikea Romania, #Paduri, #gabriel paun , #Stiri Mediu