Korodi: Romania beneficiaza de fonduri de 30 de milioane de euro pentru protectia mediului

Joi, 13 Martie 2014, ora 14:19
5036 citiri
Korodi: Romania beneficiaza de fonduri de 30 de milioane de euro pentru protectia mediului

Trei programe de protectie a mediului vor fi derulate in Romania prin intermediul unui grant in valoare de 30 de milioane de euro obtinut prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE), provenit de la trei state donatoare, respectiv Islanda, Norvegia si Liechtenstein, a anuntat, joi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, in conferinta de lansare a proiectelor.

"Vorbim despre fonduri importante in domeniul-cheie cum este protectia mediului. Trebuie reduse disparitatile economice dintre tara noastra si celelalte state europene. Cele trei programe lansate azi, in valoare de peste 30 de milioane de euro granturi, au ca scop protejarea biodiversitatii, reducerea substantelor periculoase si adaptarea la schimbarile climatice. Aceste programe vor aduce un nou suflu in intregul sector de protectie a mediului din Romania, fie ca vorbim de institutiile publice, fie ca vorbim despre organizatiile neguvernamentale. Astfel de programe de finantare externa, cum sunt cele prin Mecanismul Financiar al SEE, reprezinta o ocazie de revigorare a sectorului de protectie a mediului din Romania", a afirmat Korodi.

Lista programelor lansate, joi, cuprinde RO02 "Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor", RO04 "Reducerea substantelor periculoase" si RO07 "Adaptare la Schimbari Climatice", cu finantare prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.

Bugetul total al celor trei proiecte, in care intra si alocarea bugetara, se ridica la aproximativ 35,3 milioane de euro, din care 30 de milioane de euro reprezinta granturile nerambursabile.

Astfel, primul proiect beneficiaza de o alocare totala de aproape 17,65 milioane de euro, din care 15 milioane de euro reprezinta valoarea maxima a grantului, iar data-limita a programului este 30 aprilie 2016.

Pentru segmentul substantelor periculoase sunt puse la dispozitie 11,76 milioane de euro, cuantumul maxim al grantului fiind de 10 milioane de euro, cu perioada de finalizare - anul 2016. Totodata, in cazul proiectelor dedicate adaptarii la schimbarile climatice, suma alocata numai din granturi se ridica la cinci milioane de euro pentru urmatorii doi ani.

Programele sunt derulate de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/, in calitate de Operator de Program, si au ca scop stoparea pierderii biodiversitatii, prevenirea accidentelor si a efectelor adverse asupra mediului cauzate de deseurile periculoase si chimice, precum si reducerea vulnerabilitatii oamenilor si a ecosistemului in fata schimbarilor climatice.

Spatiul Economic European a fost creat in anul 1994, ca zona de Liber Schimb intre Comunitatea Europeana si Asociatia Europeana a Liberului Schimb.

SEE reuneste statele membre ale Uniunii Europene si trei dintre statele AELS (Norvegia, Islanda si Liechtenstein), intr-o piata interna bazata pe libera circulatie a marfurilor, persoanelor, serviciilor si capitalurilor.

La data de 28 iulie 2010, a fost semnat Acordul intre Uniunea Europeana si statele donatoare (Norvegia, Islanda si Liechtenstein), pentru Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 cu privire la asistenta nerambursabila acordata de acesta in perioada 2009-2014.

Prin acest mecanism, Romania urmeaza sa beneficieze de o asistenta financiara totala de 190,75 milioane de euro.

Mecanismul Financiar SEE 2009 - 2014 isi propune sa contribuie la reducerea discrepantelor economice si sociale din Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor de cooperare intre statele donatoare si statele beneficiare prin intermediul sectoarelor prioritare propuse.

Majoritatea statelor UE cer Bruxelles-ului suspendarea legii anti-defrișări. Cum este justificată propunerea inițiată de Austria
Majoritatea statelor UE cer Bruxelles-ului suspendarea legii anti-defrișări. Cum este justificată propunerea inițiată de Austria
Un grup de aproximativ 20 de state membre UE au cerut Bruxelles-ului marţi, 26 martie, să relaxeze, şi posibil să suspende, legea UE anti-defrişări, susţinând că aceasta îi va afecta pe...
#protectie mediu, #fonduri Romania, #programe mediu Romania , #Protectia mediului