Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Mediu > Poluarea
A   A   A

Masinile din Bucuresti dauneaza grav sanatatii

Asociatia Eco-Europa atrage atentia asupra fenomenului de poluare excesiva la care sunt supusi locuitorii bucuresteni prin inhalarea de cantitati uriase de noxe auto produse de traficul suprasaturat din Capitala. O analiza realizata de Asociatia Eco-Europa evidentiaza gravitatea situatiei. Astfel, cele doua milioane de locuitori ai Bucurestiului inspira zilnic resturile gazoase cancerigene ale celor aproximativ 1,5 milioane de automobile din trafic, cu tot cu cele aflate in tranzit sau venite pentru aprovizionare. Comparativ, in 1989 aveam 236.000 automobile inregistrate pe aceiasi infrastructura si cam acelasi numar de locuitori.
Aproape 40 la suta din automobilele care circula in Bucuresti functioneaza inca pe baza de benzina cu plumb, cam un kilogram de plumb pe an fiind eliminat de fiecare masina. Aceasta substanta distruge, conform specialistilor, calciul din oase, generand saturnism, decalcifieri, femeile nasc copii anemici, cu un intelect scazut si un comportament, in general, deviat la crestere. In Uniunea Europeana, benzina cu plumb a fost interzisa de 10 ani.


Traficul rutier bucurestean produce peste 2.000.000 tone de substante nocive anual, cu efecte extrem de grave asupra starii de sanatate a locuitorilor provocand si deteriorarea accentuata a factorilor de mediu. Acest tip de poluare una dintre cauzele principale ale celor peste 20.000 cazuri anuale de deces datorate unor diferite stari maladive (afectiuni ale aparatului respirator, cardio-vascular, psihic), copii nascuti cu malformatii sau intoxicatii cu plumb, dar si pentru cresterea temperaturii mai mult decat media pe tara.

In prezent, fiecare al saptelea copil, sub 18 ani, din Bucuresti sufera de astm. Gazele nocive si particulele din aer obstructioneaza caile respiratorii si altereaza mucoasele, incetinind mecanismul natural de curatare a bronhiilor. Agentii infectiosi desavarsesc procesul, slabind imunitatea si crescand si mai mult sensibilitatea la alergeni si poluare.


Foarte expusi sunt, de asemenea, soferii. In masina, cu aerul conditionat pornit, asteptand schimbarea in verde a culorii semaforului, acestia privesc compatimitor la biciclistul care pedaleaza printre masini, "sufocat" de gazul de esapament. De fapt, el respira "un aer mai bun" decat soferul. Studiile arata ca automobilistii preiau partea ca mai poluata: atmosfera din interiorul masinii este formata in majoritatea din gazele provenite din tevile de esapament ale autoturismelor din tara.

Bloombiz.ro
Facebook ShareTweet
 Luni, 23 Ianuarie 2006, ora 00:09

 Articol citit de 1181 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor