Cât de cald a fost în iunie 2022. Serviciul european pentru schimbările climatice a dat un verdict necruțător în privința temperaturii

Joi, 07 Iulie 2022, ora 20:21
762 citiri
Cât de cald a fost în iunie 2022. Serviciul european pentru schimbările climatice a dat un verdict necruțător în privința temperaturii
Oameni încercânt să se răcorească în centrul Bucureștiului FOTO Hepta

Programul european privind schimbările climatice Copernicus a prezentat joi, 7 iulie, informații statistice legate de temperaturile înregistrate în iunie 2022.

Iunie 2022 a ocupat locul al treilea în clasamentul celor mai călduroase luni iunie înregistrate până în prezent pe plan global, potrivit datelor publicate de serviciul european Copernicus privind schimbările climatice, informează AFP.

Iunie 2019 şi 2021 au ocupat primul, respectiv locul al doilea în topul lunilor cele mai călduroase pe scară mondială.

Programul Copernicus, care monitorizează climatul cu ajutorul sateliţilor, sistemelor de măsurare maritime, aeriene, precum şi a staţiilor meteorologice situate în lumea întreagă, explică că mai multe ''fapte marcante'' au avut loc în iunie 2022.

Temperatura medie mondială pentru luna iunie a fost superioară cu circa 0,31 de grade Celsius faţă de media înregistrată între 1991 şi 2020.

În Europa este vorba despre a doua lună iunie cea mai călduroasă înregistrată vreodată, cu o temperatură mai mare cu circa 1,6 grade Celsius faţă de medie. Iunie 2019 a fost luna iunie cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Europa.

Copernicus evocă în special temperaturile extreme înregistrate în Spania şi Italia.

''Sud-vestul Europei, care a cunoscut primul val de căldură în cea de-a doua jumătate a lunii mai, a fost afectată, patru săptămâni mai târziu, de o nouă perioadă de temperaturi excepţionale, care a culminat pe 17 iunie'', se precizează în comunicat.

În afara acestor regiuni, ţări precum Franţa, Japonia şi Statele Unite au cunoscut de asemenea valuri intense de căldură.

La extrema opusă, în Groenlanda şi în mare parte din America de Sud, studiul scoate în evidenţă temperaturi mai scăzute.

''Ne aşteptăm ca valuri de căldură asemănătoare celor observate anul acesta să devină mai frecvente şi mai severe în anii care vin, atât în Europa cât şi în alte părţi'', a estimat directorul serviciului pentru schimbări climatice din cadrul Copernicus, Carlo Buontempo, în lumina acestor informaţii.

''Este în mod special important să punem la dispoziţia publicului date fiabile astfel încât toată lumea să poată urmări aceste tendinţe şi să se pregătească mai bine pentru ceea ce va urma'', a adăugat el. ...citeste mai departe despre "Cât de cald a fost în iunie 2022. Serviciul european pentru schimbările climatice a dat un verdict necruțător în privința temperaturii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#iunie 2022 temperaturi, #canicula iunie, #temperaturi iunie istorie, #schimbari climatice, #incalzire globala , #Stiri Mediu