Apa a fost restricționată în peste 600 de localități. Zonele cel mai grav afectate de secetă

Marti, 26 Iulie 2022, ora 12:40
670 citiri
Apa a fost restricționată în peste 600 de localități. Zonele cel mai grav afectate de secetă
Autoritățile recomandă oamenilor să sticheze apa din resurse alternative FOTO: Pexels.com

Administrația Națională Apele Române a transmis marţi, 26 iulie, că rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru cei care alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă şi peste 600 de localităţi sunt alimentate restricţionat.

”Chiar dacă rezerva (strategică) de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare îşi menţine tendinţa de scădere până la sfârşitul lunii iulie, aceasta poate satisface necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de suprafaţă.

Administraţia Naţională „Apele Române” face în continuare apel la calm şi responsabilitate socială în direcţia folosirii raţionale a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora.

Pentru activităţile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelaţi la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor”, se arată în comunicatul oficial al ANAR.

Zonele afectate de secetă

Conform autorităților, seceta se manifestă în mod special în zona oraşelor mici şi a satelor din Moldova (cele mai afectate judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea) unde apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran. La nivel naţional, sunt 274 de localităţi (din 18 judeţe) alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă, respectiv 384 din foraje/fântâni (din 13 judeţe).

Reţelele de alimentare cu apă aparţin operatorilor de apă-canal şi aceştia sunt cei care stabilesc restricţiile în alimentarea cu apă în funcţie de fiecare caz în parte. Restricţiile (raţionalizarea apei) sunt necesare întrucât consumul de apă a crescut foarte mult şi este nevoie de un interval de timp necesar pentru reumplerea/ rezervoarelor de înmagazinarea apei pentru refacerea rezervelor.

Apele Române: Rezerva din lacuri - în scădere (cu 0.8%)

În principalele 40 de lacuri de acumulare (administrate de Administraţia Naţională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica), există astăzi disponibil un volum de apă de 3,27 miliarde de metri cubi de apă (comparativ cu 5 iulie: 3,45 miliarde de metri cubi de apă).

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 75,40% (comparativ cu 5 iulie: 82%), fiind într-o uşoară tendinţă de scădere faţă de perioad ...citeste mai departe despre "Apa a fost restricționată în peste 600 de localități. Zonele cel mai grav afectate de secetă" pe Ziare.com

#seceta Romania, #apa restrictionata, #apele romane, #scadere debit rauri, #alimentare cu apa , #Stiri Mediu