Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Mediu > Stiri Mediu
A   A   A

Venirea iernii înrăutățește grav calitatea aerului în oraşele mari. Ce sancțiuni impuse de Uniunea Europeană riscă România

Venirea iernii înrăutățește grav calitatea aerului în oraşele mari. Ce sancțiuni impuse de Uniunea Europeană riscă România
Poluarea e la cote alarmante în marile orașe FOTO Pixabay
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă marţi, 26 octombrie, că odată cu începerea sezonului rece calitatea aerului se înrăutăţeşte semnificativ în oraşele mari, iar cele mai multe autorităţi locale au luat prea puţine măsuri pentru reducerea poluării.
Ministrul anunţă că, dacă nu se iau măsuri, România nu va putea evita sancţiunile.

”Comisia Europeană a declanşat, cu peste 10 ani în urmă, procedura de infringement din cauza calităţii nesatisfăcătoare a aerului din oraşele mari. În ultimii ani s-au întâmplat progrese în această privinţă, dar nu putem fi mulţumiţi. Odată cu începerea sezonului rece, calitatea aerului se înrăutăţeşte semnificativ în oraşele mari. Din cauza sistemelor proprii de termoficare creşte în aer numărul particulelor în suspensie. Calitatea aerului este afectată şi de parcul auto învechit dar şi de creşterea emisiilor CO2 a autovehiculelor care nu sunt prietenoase cu mediul”, a transmis, marţi, ministrul Mediului.

Videoconferință cu primarii orașelor mari

Tanczos Barna a avut o videoconferinţă cu primarii oraşelor mari, în cadrul căreia s-a discutat despre realizările pe acest subiect, cu scopul de a aplica bunele practici în mai multe regiuni în vederea reducerii emisiilor CO2.
”Regret că în cele mai multe oraşe din ţară primarii au implementat prea puţine măsuri pentru a reduce nivelul de poluare a aerului”, a mai transmis ministrul.

Acesta a dat exemplul bun al municipiului Cluj-Napoca unde au fost aplicate mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din oraş: reducerea numărului de benzi de circulaţie din zona centrală şi înlocuirea acestora cu linii de transport în comun sau pistă de biciclete, achiziţia de mijloace de transport public electrice, reducerea cu 50% a taxelor pentru clădirile verzi, peste 200 de hectare de parcuri care sunt în diverse faze de finanţare şi realizare.

”Deşi Bucureştiul este unul dintre marile oraşe în care s-au introdus mai puţine măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, sunt convins că municipalitatea va acţiona cât mai curând pentru remedierea situaţiei. Dacă nu va face acest lucru România, şi implicit capitala nu va putea evita sancţiunile Comisiei Europene”, a mai transmis ministrul.

14 staţii care monitorizează calitatea aerului

Acesta a precizat că, în acest an, ministerul a pus în funcţiune anul acesta 14 staţii ...citeste mai departe despre "Venirea iernii înrăutățește grav calitatea aerului în oraşele mari. Ce sancțiuni impuse de Uniunea Europeană riscă România" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 26 Octombrie 2021, ora 12:03

 Articol citit de 473 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor