Ministrul Energiei, despre tarifele la energie: „Deja preţurile în piaţă au coborât mult, în special la gaze naturale”

Miercuri, 08 Noiembrie 2023, ora 07:09
0 citiri
Ministrul Energiei, despre tarifele la energie: „Deja preţurile în piaţă au coborât mult, în special la gaze naturale”
Ministrul Energiei Sebastian Burduja FOTO Facebook / Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că ministerul intenţionează să menţină şi în iarna de anul viitor actuala schemă de compensare-plafonare pentru energie. El susţine că sumele plătite în cadrul schemei de stat scad de la an la an, pentru anul viitor estimările fiind de 3,4 miliarde de lei, la mai puţin de jumătate faţă de anul în curs.

”Pe analiza noastră şi a ANRE-ului, în principal este o schemă sustenabilă şi vă spun şi de ce: deja preţurile în piaţă au coborât mult, în special la gaze naturale, şi sunt furnizori care încheie contracte sub preţul plafonat, de 0,31 lei. Asta înseamnă că valoarea compensărilor pe care ei le solicită, cel puţin pe gaze, este foarte mică, mult mai mică decât acum un an, doi ani.

Trebuie să înţelegem cu toţii că diferenţa de preţ între preţul la factură, cel pe care îl plătim efectiv, noi, în calitate de consumatori sau firmele în calitate de consumatori non casnici şi preţul din piaţă, preţul cu care un furnizor achiziţionează energia electrică sau gazele naturale este suportată de cineva.

De cine? De furnizor, în primă instanţă, după care există aceste compensări pe care statul român le direcţionează către furnizori pentru plata acestei diferenţe. Pe parcursul acestei scheme statul român a rămas în urmă, din varii motive, unul dintre ele nu a ţinut de stat, furnizorii au venit târziu, unii dintre ei, cu facturile la ANRE, la validare şi ulterior la ministere”, a afirmat Sebastian Burduja marţi seară, la TVR Info.

El a spus că pentru anul trecut schema de compensare a costat 14-15 miliarde de lei, pentru acest an schema costă aproximativ 9 miliarde de lei, iar pentru anul viitor estimările arată că va costa 3-4 miliarde de lei.

”Deci valoarea compensărilor este tot mai mică şi inclusiv în discuţiile cu domnul Boloş şi cu Ministerul de Finanţe am primit asigurări că la un asemenea nivel, 2-3 miliarde de lei în 2024, este un nivel sustenabil, putem duce această compensare şi este important să-i protejăm pe români, dacă i-am expune acestor variaţii din piaţa liberă ar fi efecte sociale pe care nu ni le dorim.

Avem o schemă care funcţionează. Perspectiva noastră, a ministerului, este să trecem şi iarna viitoare pe aceeaşi schemă de compensare-plafonare, cu atât mai mult cu cât Comisia Europeană ne permite să păstrăm aceste măsuri şi permite tuturor statelor membre”, a adăugat ministrul.

Sebastian Burduja a mai afirmat că, la modul concret, ”nu vor fi diferenţe faţă de anul trecut” în ceea ce priveşte facturile plătite de populaţie pentru energie, arătând că tarifele de distribuţie sau transport nu au crescut, iar dacă iarna este comparabilă cu iarna trecută din punctul de vedere al temperaturilor, iar consumul similar, nu sunt motive ca facturile să crească.

...citeste mai departe despre "Ministrul Energiei, despre tarifele la energie: „Deja preţurile în piaţă au coborât mult, în special la gaze naturale”" pe Ziare.com

România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#ministerul Energiei, #sebastian burduja, #preturi, #gaze , #Stiri Guvern