Alexandru Borcea, omul care a adus Romania pe harta Mobile World

Sambata, 22 Februarie 2014, ora 00:00
3689 citiri
Alexandru Borcea, omul care a adus Romania pe harta Mobile World

Alexandru Borcea, fondatorul ARIES, este romanul care aduce companiile IT autohtone la Mobile World Congress din Barcelona, eveniment care incepe luni, 24 februarie. Acesta vorbeste despre primii pasi ai inovatiei in Romania, dar si despre termenul "inovare", ca misiune asumata de antreprenori.

La reuniunea mondiala a industriei de telefonie mobila vor sustine discursuri nume mari precum Mark Zuckerberg, fondator si CEO al Facebook sau Virginia Rometty, presedinte si CEO IBM, iar acolo se vor afla si reprezentanti ai companiilor romanesti precum Allview sau Appscend, datorita lui Alexandru Borcea.

"Oferta diversa, profesionalismul si experienta delegatiei romane, precum si prezenta companiilor la cel mai inalt nivel vor asigura, cu siguranta, vizibilitate, incheierea unor contacte deosebite cu partenerii externi si vor pune, o data in plus, Romania pe un loc deosebit pe harta telefoniei mobile mondiale", spunea acesta, intr-un comunicat oficial.

Despre primii pasi pe care i-a facut pentru a fonda Asociatia romana pentru industria Electronica si Software in 1992, despre evolutia sa pana la titlul de "cea mai mare asociatie de acest gen din sud-estul Europei", dar si despre pasiunile sale, printre care nu se numara si tehnologia, vorbeste Alexandru Borcea, intr-un interviu acordat Business24.

Ati fondat Asociatia romana pentru industria Electronica si Software (ARIES), in 1992. Spuneti-ne cateva cuvinte despre aceasta idee si cum s-a nascut ea intr-un moment in care industria Electronica si de Software era slab dezvoltata in Romania.

Industria electronica si software din Romania din 1992 nu era slab dezvoltata, dar vaduvita de investitii de peste un deceniu si de structuri adecvate, era in incapacitatea de a face fata provocarilor pietei libere. Aceasta slabiciune a dus la destramarea vechii industrii si la dispersarea resurselor umane in toate colturile lumii.

In acea perioada de incertitudini dar si de entuziasm, colegi de-ai mei din institutele de cercetare de profil, incluzandu-ma aici si pe mine, am inceput sa fondam mici intreprinderi. Nu dispuneam nici de experienta antreprenoriala si nici nu stiam foarte multe despre cum functioneaza piata. Dar eram destul de tineri, foarte entuziasti si plini de incredere.

Eram obisnuiti cu comunicarea dintre noi si nu ne faceam probleme mari legate de furtul de idei sau concurenta. Lumea era mare si toata lumea avea loc in ea.

In 1992 am initiat un proiect de marketing comun cu scopul de a ne cunoaste mai bine si de a schimba idei intre noi. Proiectul a avut un termen de doua luni, iar rezultatele au deposit toate asteptarile noastre si ale partenerilor nostri.

Am constatat ca impreuna putem face mult mai multe lucruri decat separate. Momentul s-a bucurat de un entuziasm extraordinar, care ne-a determinat sa fondam ARIES.

A fost "ARIES - cea mai mare asociatie de acest gen din sud-estul Europei" un obiectiv, la infiintarea asociatiei? Cat de greu sau cat de usor a fost sa-l atingeti?

La infiintarea ARIES nu stiam aproape nimic despre organizatiile similare din tarile central si est europene. Reperele noastre se limitau la marile asociatii EIA din Statele Unite si ZVEI din Germania.

Desi le-am folosit ca bune practici si repere, nici prin gand nu ne trecea ca le vom depasi vreodata.

Abia in 1999, cu ocazia unei reuniuni a tuturor organizatiilor similare de ICT din Europa de sud est, care a avut loc la Salonic, in cadrul unui proiect FP6, ne-am intalnit cu asociatiile ICT din regiune.

A fost pentru prima oara cand ne-am regasit alaturi toate asociatiile de profil. Din acel moment, timp de cinci ani, prin diferite proiecte europene, ne-am intalnit din nou si din nou construind parteneriate si prietenii de durata. Daca la prima reuniune eram undeva la mijlocul clasamentului, dupa trei ani depaseam ultima reduta de 250 de membri a asociatiei maghiare IVSZ.

ARIES nu a fost insa nici primul si nici ultimul proiect inovator fondat de dumneavoastra. Ce sfaturi aveti pentru managerii care ne citesc si care isi doresc sa inoveze, chiar pe segmentul IT&C?

Inovarea nu a fost un scop in sine pentru ca nici nu eram familiarizat cu notiunea. In cadrul institutului de cercetare in care am lucrat, eram familiarizati cu termeni precum inventia sau inovatia, termenul de inovare invatandu-ul in 1995 la sfarsitul cursului de MBA pe care l-am absolvit in acelas an.

Din acel moment insa, pot sa afirm ca m-am dedicat promovarii inovarii in randul membrilor ARIES. Intrun mediu de afaceri care in buna parte inca depinde de pretul fortei de munca, este inca o misiune dificila promovarea competitivitatii prin inovare.

Ce le pot recomanda celor care vor sa inoveze si acest lucru nu se refera doar pentru cei din ICT, este ca inovarea se face pe baza de competente si nu de aptitudini.

De oricate talente si cunostinte ar dispune o persoana, daca ceea ce face, produs, serviciu sau proces, nu are valoare in cultura altora, poate sa uite de inovare.

De asemenea, inovare inseamna dedicare, tenacitate si incredere. Chiar si istoria recenta a aratat ca fara o incredere aproape oarba in propriile forte si fara o capacitate mare de a trece peste momentele dificile ale procesului de inovare, este aproape imposibil sa eviti spectrul esecului. Inovarea este facuta pentru oameni puternici.

Ati afirmat ca ARIES isi concentreaza fortele pentru a proteja, promova si sprijini interesele profesionale si comerciale ale oamenilor de business din industria romaneasca IT&C. De unde s-a nascut aceasta daruire fata de aceasta industrie?

Da! Aceasta este misiunea noastra inca de la fondarea asociatiei noastre. Lasati-ma sa cred insa ca nu cuvintele alaturate v-au impresionat ci ceea ce ARIES a reusit sa faca de-a lungul anilor membrilor sai.

Atunci cand am fondat asociatia am luat aceste cuvinte de la organizatii straine al caror statut l-am considerat ca rezoneaza cu scopul nostru. Astfel de cuvinte gasiti si in statutele altor organizatii. A le face sa functioneze in beneficiul comunitatii inseamna insa mult mai mult.

De exemplu, participarea la Mobile World Congress, dupa multi cel mai important eveniment de profil, ideea a venit din partea comunitatii, mai precis de la Clusterul de Mobile din Timisoara, prin filiala ARIES-TM, inca de la editia din 2012.

Eu personal am facut demersurile la Ministerul Economiei pentru introducerea acestui eveniment pe lista participarilor Romanesti finantate de acest minister, dar echipa de la Timisoara a fost cea care s-a ocupat efectiv de alegerea firmelor participante, strangerea documetelor necesare si de tot ceea ce a insemnat organizarea prezentei noastre cu stand la Mobile World Congress.

Cam asa intelegem noi sa functionam in beneficiul comunitatii...

Sunteti pasionat de tehnologie?

Nu sunt foarte pasionat de tehnologie, insa fetita mea o adora.

Atunci ce pasiuni aveti? Cat timp liber va ramane pentru ele?

In schimb mie imi place sa caut si sa inteleg oameni si fenomene, sa intalnesc noi culturi si noi moduri de gandire si sa descopar locuri si obiceiuri.

Deoarece munca mea se confunda in buna parte cu pasiunile mele, mi-e greu sa va spun care este granita intre viata profesionala si cea a pasiunilor.

In intervalul 24-27 februarie a.c., va avea loc la Barcelona Congresul Mondial al Telefoniei Mobile (Mobile World Congress), cea mai prestigioasa manifestare a industriei de profil la nivel mondial.

Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software (ARIES) sustine prezenta a 14 companii romanesti la Congresul Mondial al Telefoniei Mobile (Mobile World Congress) din Barcelona.

Cele 14 companii care vor reprezenta la cel mai inalt nivel Romania la Congresul Mondial al Telefoniei Mobile sunt Arobs Transilvania Software, Codespring, IT Six Global Services, Medianet Group, Renovatio IT Solutions, RINF Outsourcing Solutions, Ropardo, Simartis Telecom, SimPlus, Lasting Software, Transilvania Software, Allview, Appscend si XL Team.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mobile World Congress 2014, #Mobile World Congress Barcelona, #companii romanesti Mobile World Congress, #Alexandru Borcea ARIES , #Telefoane mobile