Internet de mare viteza in timpul zborului? S-ar putea intampla in Europa, in curand

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 14:47
3322 citiri
Internet de mare viteza in timpul zborului? S-ar putea intampla in Europa, in curand
Foto: Wikimedia

Cel mai recent parteneriat din domeniul aviatiei civile aseaza la aceeasi masa compania Lufthansa, firma de telecomunicatii Deutsche Telekom si operatorul de servicii prin satelit Inmarsat.

Cele trei firme vor sa introduca pe cursele de linie ale operatorului aerian servicii de internet de mare viteza pentru calatori, conform planului expus in urma asocierii, informeaza ziarul The Guardian.

Apelurile telefonice, tot blocate

Lufthansa spera ca, incepand cu 2017, cursele aeriene efectuate pe distante scurte si medii sa beneficieze de servicii de internet oferite pasagerilor sai.

Din pacate pentru clienti, in prima faza, se apreciaza ca apelurile telefonice in timpul zborului vor fi in continuare supuse restrictiilor.

Cele trei companii sustin ca experienta dobandita in dezvoltarea retelelor terestre de internet pentru dispozitive mobile, ca si conectarea unor avioane la retelele de comunicatii prin satelit permit implementarea cu succes a acestui proiect.

Companiile aeriene au incercat oferirea de servicii de internet pe cursele de lunga distanta, dar calitatea semnalului a fost mult inferioara fata de cea de la sol.

O companie aeriana din Norvegia ofera deja internet wi-fi de mica viteza pe toate cursele proprii.

Acum, Lufthansa si-a aratat disponibilitatea de a testa acest sistem, iar Inmarsat si Deutsche Telekom cred ca vor reusi sa asigure un semnal de mare viteza pe culoarele aeriene care strabat Europa.

Precum pe pamant asa si in cer

Lufthansa intentioneaza deja sa introduca servicii de internet la bordul aeronavelor sale inca de anul viitor, folosind infrastructura de comunicatii prin satelit deja existenta, dar sefii companiei spun ca se orienteaza spre viitor.

"Vrem sa fim implicati in dezvoltarea viitoarelor tehnologii.

Asigurarea unor servicii de internet de mare viteza, comparabile cu cele de la sol din punct de vedere al vitezei de conexiune si a calitatii semnalului, este extrem de importanta pentru noi", a precizat Carsten Spohr, directorul companiei aeriene.

Spohr sustine ca pasagerii vor putea folosi internetul din avion pentru a se conecta online, dar apelurile telefonice de tip Skype vor fi cel mai probabil blocate pentru a nu perturba linistea celorlalti pasageri.

Folosirea conexiunii din avion va fi dictata, probabil, de pretul biletului, pasagerii de la clasa business fiind direct avantajati in acest caz.

De anumite beneficii este posibil sa se bucure si calatorii fideli pe liniile companiei, acestora fiindu-le oferite in mod obisnuit diverse bonusuri din partea Lufthansa.

Semnal dublat

Deutsche Telekom s-a angajat sa construiasca o noua retea de transmisie a semnalului cu o raza de actiune mai mare decat cea a statiilor actuale, noua infrastructura fiind prevazuta sa acopere o lungime de 80 de km si sa atinga inaltimea de zbor a aeronavelor.

Odata ce un avion va ajunge la altitudinea de peste 3000 de metri semnalul mobil distribuit din reteaua terestra a Deutsche Telekom ar urma sa fie dublat de cel oferit din reteaua de sateliti a Inmarsat pentru a acoperi eventuale deficiente in receptie.

Majoritatea retelor wi-fi de pe cursele de linie sunt concepute pentru a livra semnal la viteze mici, dar companiile aeriene mijeaza pe noile servicii pentru a atrage calatori.

Cu toate acestea, ideea de a asigura conexiuni de mare viteza in interiorul avioanelor de linie nu este vazuta cu ochi buni de toata lumea.

Agentiile guvernamentale din Statele Unite au avertizat asupra riscurilor de securitate prezente in acest caz, cel mai ingrijorator fiind preluarea controlului aeronavei de catre hackerii unor organizatii teroriste.

"Interconectivitatea poate asigura accesul unor persoane neautorizate la sistemele electronice aflate la bordul aparatelor de zbor", au comentat expertii americani.

#conexiune internet avioane, #internet Lufthansa, #servicii internet aeriene, #conexiune satelit , #Telecomunicatii