Istoria smartphone-ului: Cine a dat numele dispozitivului indispensabil astazi

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 15:35
2443 citiri
Istoria smartphone-ului: Cine a dat numele dispozitivului indispensabil astazi
Foto: Giga Android

Smartphone-ul este un telefon mobil cu capabilitati de calcul si conectivitate mult mai avansate decat telefoanele obisnuite. Smartphone-ul este un aparat mobil multimedia multifunctional, conectat la o retea GSM sau UTMS.

Dispune de o tastatura reala sau virtuala si ofera functionalitatile mai multor dispozitive electronice si, precum PDA-ul (Personal Digital Assistant), GPS-ul, minicalculator, aparat foto-video, MP3-player, are functiile unei agende personale si poate afisa si reda date multimedia cum ar fi calendar, fotografii, video, muzica, documente si altele. De obicei, dispune de un ecran tactil numit touchscreen.

Cea mai importanta functionalitate a unui smartphone, incorporata deja in majoritatea modelelor, este conexiunea la internet. Aceasta se realizeaza prin intermediul unei retele rapide de tip 3G (mai nou 4G) sau prin intermediul internetului wireless (Wi-Fi). In acest caz, smartphone-ul dispune si de o aplicatie pentru navigarea pe internet (browser web).

Toate functiile unui smartphone sunt rulate cu ajutorul unor aplicatii care lucreaza sub un sistem de operare specific. Unele dintre cele mai cunoscute si mai folosite sisteme de operare sunt Symbian OS, iOS, Android, BlackBerry OS, Windows Phone 8 si Palm OS. Smartphone-ul permite programarea si instalarea unor aplicatii (apps) suplimentare care ii pot largi posibilitatile.

Cand au fost conceptualizate primele astfel de dispozitive

Dispozitive care puteau combina telefonia si calculul au fost pentru prima data conceptualizate in 1973 si au fost oferite spre vanzare la inceputul anului 1993. Termenul ''smartphone'' a aparut pentru prima data in 1997, cand cei de la Ericsson au descris conceptul GS 88 Penelope ca fiind un Smart Phone (telefon destept).

Primul telefon mobil ce a avut incorporata functionalitatea unui PDA a fost prototipul celor de la IBM, realizat in 1992 si prezentat la salonul de tehnologie COMDEX din acelasi an. O versiune mai bine pusa la punct a fost scoasa pe piata in 1994 de BellSouth, sub denumirea de Simon Personal Communicator. Simon a fost primul dispozitiv care poate fi numit smartphone, desi termenul inca nu aparuse. Pe langa abilitatea sa de a efectua si a primi apeluri telefonice, Simon putea sa trimita si sa primeasca faxuri si e-mail-uri prin intermediul ecranului tactil.

La inceputul anului 2000, Ericsson Mobile Communications a lansat Ericsson R380, primul dispozitiv comercializat sub denumirea de smartphone. Inainte de Android, iOS si BlackBerry, smartphone-urile rulau pe sistemul de operare Symbian, dezvoltat la inceput de cei de la Psion. A fost cel mai utilizat sistem de operare pentru smartphone-uri din lume pana in 2010.

In 1999, firma japoneza NTT Docomo a lansat primele smartphone-uri care au reusit sa provoace o achizitionare in masa intr-o tara. Aceste telefoane rulau pe i-mode, un sistem ce oferea viteze de transmitere a datelor de pana la 9,6 kbits/secunda. Implementarea i-mode i-a ajutat pe cei de la NTT Docomo sa adune, pana la sfarsitul anului 2001, un total de aproximativ 40 de milioane de utilizatori.

In anul 2007, Apple Inc. a lansat iPhone, unul dintre primele telefoane mobile care folosea o interfata multi-touch. iPhone-ul a fost remarcat pentru ecranul tactil mare realizat pentru atingerea directa cu degetul si nu cu alte metode de interactiune precum stylus sau tastatura, cum erau celelalte smartphone-uri.

In 2008 a fost lansat primul telefon, numit HTC Dream, ce folosea sistemul de operare Android. Platforma open-source Android a fost realizata de Andy Rubin si este sustinuta de Google. Desi, adoptarea noului sistem de operare a fost lenta la inceput, Android a inceput sa castige popularitate in 2010.

Primele smartphone-uri care au folosit noua tehnologie curved-OLED (ecran curbat) au fost introduse pe piata in decembrie 2013, prin modelele Samsung Round si LG G Flex. Smartphone-urile OLED pliabile sunt poate la o decada distanta din pricina costurilor de productie. Acestea au o rata de esec la productie relativ mare, chiar si o mica particula de praf distrugand ecranul in timpul productiei. O alta problema este realizarea unei baterii care sa se poata indoi. Samsung a oferit informatia ca telefoanele pliabile in totalitate vor aparea undeva in jurul anilor 2016-2017.

La inceputul anului 2014, smartphone-urile au inceput sa foloseasca ecranele Quad HD, o varianta cu mult mai performanta decat ''retina display'' a celor de la Apple. Quad HD se foloseste deja la monitoarele si televizoarele moderne, dar cu 110 ppi sau mai putin pe ecrane atat de mari, fata de 490 ppi cat se foloseste la smartphone-uri.

In februarie 2014 au fost lansate cateva smartphone-uri care sunt rezistente la praf si la apa pana la un metru adancime. Acestea sunt: Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z1S si Sony Xeperia Z2. Anul 2014 este anul in care Wi-Fi-ul continua sa devina reteaua principala pentru smartphone-uri, deoarece acestea realizeaza tot mai multe cu ajutorul datelor, iar Wi-Fi-ul devine tot mai raspandit si mai usor de accesat.

#smartphone istoric, #ericsson smartphone, #telefon inteligent , #Smartphone