UE raspunde spionajului american prin organizarea unei pietei unice digitale

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 10:40
1864 citiri
UE raspunde spionajului american prin organizarea unei pietei unice digitale

Sefii de stat si de guvern din UE se intalnesc joi si vineri, la Bruxelles, in cadrul primului summit dedicat agendei digitale, care insa se va concentra asupra unor chestiuni legate de piata unica, incercand sa indeparteze dezbaterea de acuzatiile de spionaj electronic care planeaza asupra Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA si de tema protectiei datelor, scrie portalul de stiri europene EurActiv.

Draftul de concluzii ale summitului, consultat de EurActiv, confirma faptul ca statele membre prefera sa se axeze asupra "pietei unice digitale" decat sa se angajeze intr-o disputa deschisa asupra reglementarilor privind protectia datelor.

Astfel, acestea se concentreaza asupra pachetului privind piata unica a telecomunicatiilor propus de Comisia Europeana si care este inca evaluat de Parlamentul European.

"Consiliul European saluta prezentarea Comisiei privind pachetul 'Un continent conectat' si il incurajeaza pe legislator sa efectueze o examinare intensiva in vederea unei adoptari rapide", mentioneaza concluziile.

Armonizare europeana vs. surse de venituri nationale

Totusi, in demersul de a realiza piata unica a telecomunicatiilor apar si chestiuni in disputa. Astfel, nevoia de a armoniza alocarea spectrului de frecvente este sustinuta, dar cu mentiunea ca trebuie respectat faptul ca "spectrul de frecvente reprezinta o sursa de venituri nationale".

Desi CE intentioneaza sa le dea statelor membre dreptul de a continua sa obtina venituri din acordarea licentelor pentru frecventele radio, acesta va fi supus unor limite armonizate si care vor fi decise la Bruxelles. Printre tarile care vor incerca cel mai probabil sa se opuna dorintei Bruxelles-ului de a controla alocarea spectrului de frecvente sunt Franta, Germania si Marea Britanie.

Ideea foarte populara de a elimina costurile de roaming in Europa, un alt element esential al propunerii privind realizarea pietei unice a telecomunicatiilor, s-ar putea dovedi de asemenea una spinoasa, intrucat statele membre cu mari operatori de comunicatii, precum Franta, Italia si Germania, ar putea incerca sa protejeze interesele acestor companii.

In plus, firmele din sectorul de telecomunicatii se plang ca eliminarea taxarii roaming-ului i-ar lipsi de o sursa de venituri intr-un moment in care profiturile lor sunt in scadere.

Protectia datelor si spionajul american

Elefantul din camera va fi la summit protectia datelor, noteaza EurActiv. In prezent, concluziile ingroapa chestiunea sub alte propuneri privind telecomunicatiile, referindu-se doar la importanta stimularii "increderii cetatenilor si a mediului de afaceri in economia digitala, inclusiv printr-un cadru legal pentru o puternica protectie a datelor".

Concluziile Consiliului adauga faptul ca adoptarea "anul viitor" a unor reglementari in domeniul protectiei datelor "este esentiala pentru stabilitatea si cresterea pietei unice digitale".

Luni, 21 octombrie, eurodeputatii din Comisia libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a PE au votat o rezolutie privind intarirea legislatiei pentru protectia datelor, care prevede impunerea de amenzi de pana la 100 de milioane de dolari unor companii precum Yahoo!, Facebook sau Google daca incalca regulile.

In plus, atat eurodeputatii, cat si comisarul european pentru justitie si drepturi fundamentale, Viviane Reding, au legat in mod public necesitatea unor masuri mai ferme pentru protectia datelor de presupusele abuzuri asupra dreptului la viata privata care au ajuns la cunostinta opiniei publice dupa dezvaluirile fostului consultant al CIA Edward Snowden.

Situatia ar putea fi insa complicata de ultimele informatii facute publice de guvernul federal german, potrivit carora mobilul cancelarului Angela Merkel este posibil sa fi fost spionat de serviciile de informatii americane.

La Washington, purtatorul de cuvant al presedintiei SUA, Jay Carney, a declarat ca in timpul convorbirii telefonice de miercuri dintre Obama si Merkel, "presedintele l-a asigurat pe cancelar ca SUA nu supravegheaza si nu vor supraveghea comunicatiile cancelarului". Insa, asa cum subliniaza EUobserver, asigurarile acestuia nu se refera si la activitati trecute.

Germania este ultima adaugata pe lista statelor de prim-plan din UE nemultumite de activitatile de spionaj ale NSA, dupa ce Le Monde a dezvaluit ca peste 70 de milioane de convorbiri telefonice au fost interceptate in Franta intr-o singura luna, iar in Italia mocneste un scandal similar dupa ce membrilor unei comisii parlamentare li s-ar fi spus in cursul unei vizite la Washington ca email-urile, convorbirile telefonice si mesajele italienilor au fost interceptate. Chestiunea a fost ridicata miercuri in cadrul unei intalniri a premierului Enrico Letta cu secretarul de stat american John Kerry, aflat in vizita la Roma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata unica digitala, #piata digitala Uniunea Europeana, #summit UE agenda digitala, #telecomunicatii Europa, #spionaj electronic SUA , #Telecomunicatii