Nu scapam de roaming diferit in tarile UE. Operatorii (nu) sunt prea bine pregatiti

Miercuri, 04 Martie 2015, ora 18:00
3328 citiri
Nu scapam de roaming diferit in tarile UE. Operatorii (nu) sunt prea bine pregatiti
Foto: Spectator

Uniunea Europeana este pe punctul de a incalca una dintre promisiunile facute cetatenilor europeni, aceea de uniformizare a taxei de roaming pe intreg teritoriul UE.

Desi suprataxa de roaming practicata de operatorii din anumite tari ar fi trebuit sa fie eliminata de la sfarsitul acestui an, o noua varianta introdusa in proiectul de lege pentru companiile de telecomunicatii din Europa prevede ca detinatorilor de telefoane mobile sa le fie alocata o norma fixa de minute in roaming intr-un pachet de baza, dupa depasirea acesteia urmand sa intre oricum in vigoare sistemul de suprataxare, anunta EU Observer.

Tranzitie pe banii cetatenilor UE

Noua varianta este una inaintata in comun de catre guvernele tarilor membre, care motiveaza ca sistemul are nevoie de o "perioada de tranzitie, pentru a permite operatorilor de servicii roaming sa se adapteze la dimensiunile pietei, astfel incat sa ofere clientilor cele mai bune conditii de comunicare".

"In perioada respectiva, operatorii de roaming ar urma sa ofere servicii la preturi care sa nu depaseasca tarifele pentru servicii interne, dar cu posibilitatea de a aplica suprataxe", se mai arata in propunerea guvernelor din statele membre.

Aceasta este datata 2 martie si urma sa fie votata miercuri in plenul Parlamentului European.

In 2013, Comisia Europeana a propus eliminarea suprataxei de roaming pe teritoriul Uniunii Europene, iar in aprilie 2014 aceasta a primit votul Parlamentului European.

Trasi pe sfoara

Propunerea nu specifica insa cate minute de convorbiri si cati megabiti vor fi alocati in cadrul pachetului de baza, dar mentioneaza cu deosebita grija ca un plan tarifar precum cel domestic nu ar putea fi intotdeauna respectat de catre operatorii de telefonie.

Noul sistem ar urma sa intre in vigoare din 30 iunie 2016, dupa cum se formuleaza in proiect, dar asta nu-l fereste pe consumator sa plateasca suprataxe peste suprataxe la serviciile oferite de operatorii de telefonie mobile.

Astfel, daca un client semneaza astazi un contract pe doi ani cu un operator, va scapa de planul tarifar aferent tipului de contract abia in 2017, la incheierea duratei de valabilitate a contractului de servicii.

Normele privind neutralitatea retelei, principiul prin care furnizorii de Internet nu pot opera masuri discriminatorii in privinta accesului la informatie sunt mentinute in noul proiect, dar operatorii au libertatea de a implementa instrumente de management al traficului.

"Nu vor concurenta!"

Prima reactie virulenta a parlmentarilor europeni a fost manifestata de liberali, care au atacat imediat proiectul "strecurat" in dezbatere de guvernele tarilor UE.

"Guvernele sunt mai interesate sa apere interesele operatorilor de telefonie din tarile lor, decat sa creeze un mediu concurential real, care sa aduca tarife reduse la telefonia mobila pentru cetateni si mediul de afaceri", a replicat gruparea liberala din Parlamentul European.

Totul se intampla in conditiile in care noua formula a Comisiei Europene, prezidata de Jean Claude Junker, are printre prioritati crearea unei piete digitale unice la nivel european.

Operatorii fac presiuni

Stenograma unei discutii dintre comisarul pentru tehnologii digitale Andrus Ansip si membri ai Parlamentului European, care a iesit la iveala acum trei luni, pare sa capete in clipa de fata si mai mult sens.

In aceasta, Ansip se plangea de presiunile exercitate de marii operatori de telefonie de pe continent pentru amanarea liberalizarii pietei de telecomunicatii europene.

"Am putea anula suprataxa de roaming si maine, dar companiile de telecomunicatii fac presiuni sa amanam aceasta masura pana in 2017", marturisea Andrus Ansip, in fata parlamentarilor.

Proiectul initiat de reprezentantii guvernelor tarilor UE urma sa fie discutat si supus la vot, miercuri, in cadrul sedintei Parlamentului European, discutiile urmand sa fie mediate de reprezentantii CE.

#suprataxa roaming UE, #anulare suprataxa roaming, #presiuni operatori telefonie mobila , #Telecomunicatii