Prima barza care se intoarce anul acesta in Romania, semnalata cu ajutorul unei aplicatii de mobil

Vineri, 06 Martie 2020, ora 16:00
4597 citiri
Prima barza care se intoarce anul acesta in Romania, semnalata cu ajutorul unei aplicatii de mobil
Foto: Andrei Chis

Aplicatia "Uite, barza!" vine cu un nou update pentru utilizatorii de smartphone, care au contribuit voluntar in ultimii trei ani la numararea berzelor albe din Romania. Astfel, din acest an, in aplicatie va putea fi inregistrata prima barza alba sosita la cuib.

"Anul acesta incepem un proiect de colectare a informatiilor legate de momentul sosirii la cuib a berzelor albe, pe care le vom corela cu informatii legate de temperatura, precipitatii si numarul de pui din fiecare cuib. Analiza legaturii dintre data ocuparii cuibului si succesul reproductiv ne va ajuta sa intelegem daca sau cum pot modificarile climatice sa afecteze populatia de berze albe", sustine Valentin Marin, coordonatorul proiectului, intr-un comunicat remis Business24.ro.

Societatea Ornitologica Romana (SOR) a inceput proiectul de numarare a berzelor albe in 2017, cu sprijinul companiilor Enel din Romania si s-a concentrat pe numararea berzelor cuibaritoare, in luna iulie a fiecarui an.

In lunile martie si aprilie, ornitologii vor determina si inregistra in premiera prima semnalare a unui individ sau a unei perechi de barza alba pe cuib. Inca din aprilie, aceste pasari incep sa depuna ouale, iar puii incep sa apara o luna mai tarziu, pe rand.

Cu ajutorul ultimului update al aplicatiei, oricine are un smartphone poate participa activ in procesul de observare din cadrul acestui proiect de citizen science.

Metodologia este similara cu recensamantul cuiburilor, se noteaza daca este observat un individ sau o pereche pe cuib, se ia pozitia cu ajutorul aplicatiei si se face o fotografie in care sa se vada barza pe cuib (fotografia este necesara pentru validarea observatiei).

Precizia localizarii este foarte importanta! Pozitia cuibului trebuie marcata exact langa stalp (sau alt suport) si nu de la distanta sau din masina.

"Cu toate ca vom avea nevoie de inregistrarea sosirii berzelor, tinem sa subliniem ca singurele date care pot fi folosite sunt cele legate de sosirea la cuib, nu despre berzelor observate pe camp. In timp, vom putea vedea daca sunt modificari semnificative ale datelor de sosire a berzelor din cartierele de iernare si daca factorii care influenteaza aceasta modificare tin de clima sau poate de accesarea unor resurse de hrana noi, gropile de gunoi sau hrana furnizata de fermieri, asa cum se intampla in Spania sau Franta", a declarat Lucian Fasola-Matasaru, unul dintre biologii care vor lua parte la analiza datelor.

Aplicatia "Uite, barza!" este un instrument esential pentru ornitologi, iar acesta este al patrulea an in care voluntarii se implica in protejarea berzelor albe, cu ajutorul aplicatiei de mobil.

Prin aceasta aplicatie utilizatorii pot numara berzele si cuiburile lor si pot semnala incidente suferite de pasarile de talie mare, precum electrocutari sau coliziuni.

Datele sunt folosite pentru realizarea unui recensamant al cuiburilor in fiecare an si pentru a spori gradul de protectie a berzei albe.

De cand SOR a lansat "Uite Barza!", aplicatia a avut peste 9.000 de utilizatori, iar in iulie 2019 a fost pe primul loc in categoria Calatorii si aplicatii locale din Google Play.

Descarca aplicatia UITE BARZA pentru Android!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prima barza, #uite barza, #aplicatie berze, #berze Transilvania , #Aplicatii mobile