Cum vom face platile in viitor - de la recunoasterea faciala la plata cu zambetul

Luni, 16 Martie 2015, ora 21:48
2575 citiri
Cum vom face platile in viitor - de la recunoasterea faciala la plata cu zambetul
Foto: The Stack

Gigantul comertului online din Asia, Alibaba, se arata gata sa duca platile viitorului cu un pas mai departe. O noua tehnologie denumita "Smile To Pay" este pe punctul de a fi lansata in curand, pentru a usura achizitiile online si plata directa prin intermediul smartphone-ului.

"Smile To Pay" are deocamdata doar o versiune beta prezentata recent de fondatorul Alibaba, Jack Ma, pe scena targului de tehnologie CeBit de la Hanovra, arata un reportaj al postului american CNBC.

Concurenta pentru Apple Pay

"Platile online sunt mereu o bataie de cap. Uiti parola, iti faci griji in privinta securitatii tranzactiei", a amintit seful de la Alibaba in timpul prezentarii.

Cu o simpla scanare a fetei sale, Jack Ma a achizitionat online un timbru vechi din Hanovra pe care l-a daruit primariei orasului german.

"Smile To Pay" este un serviciu dezvoltat de catre Ant Financial, o companie din cadrul grupului condus de Jack Ma, responsabila pentru crearea sistemului de plati online Alipay si a serviciului Alipay Wallet, similar cu Apple Pay.

Crestere masiva la platile online

Nivelul platilor online ar putea sa se dubleze in urmatorii ani, arata o estimare Juniper Research.

Anul trecut, nivelul platilor online din lumea intreaga s-a ridicat la 2500 miliarde de dolari, iar in 2019 ar putea ajunge la 4700 de miliarde, cred analistii de piata de la Juniper.

Este normal ca in aceste conditii, marii operatori din domeniu sa duca o lupta pentru partea leului in aceasta afacere. Apple a lansat inca de anul trecut serviciul Apple Pay, iar Samsung a initiat, luna trecuta, un serviciu similar, Samsung Pay.

Problema securitatii tranzactiilor si a datelor personale este cea care framanta in acest moment dezvoltatorii de solutii de plati online.

Apple se bazeaza in continuare pe sistemul de scanare al amprentei posesorului de iPhone, in timp ce alti dezvoltatori au prezentat la Congresul Mondial al tehnologiei Mobile de la Barcelona diverse sisteme de siguranta pentru scanarea retinei.

Un pas in fata concurentei

Alibaba vrea sa depaseasca aceste bariere, evoluand spre o zona mai avansata in ceea ce priveste initierea platilor online, a declarat un pyurtator de cuvant al companiei.

Un alt sistem aflat in lucru permite utilizatorului sa foloseasca o parola verbala pentru efectuarea platii, iar alta solutie, denumita "Kung Fu", permite scanarea pentru identificare a unui tatuaj sau a unui animal de casa, a adaugat reprezentantul companiei.

Deocamdata insa, "Smile To Pay" pare cel mai fezabil sistem dezvoltat de chinezi, chiar daca nu avem inca si o data oficiala de lansare.

De altfel, sistemul de plata, care a atras inclusiv atentia Angelei Merkel, prezenta la eveniment, ar putea fi lansat in cursul acestui an doar in China, urmand ca ulterior sa fie extins pe mai multe piete de pe glob.

#tehnologii mobile, #plati online Alibaba, #plata smartphone, #securitate tranzactii online , #Smartphone