Sfarsitul mobile wallet? Telefoanele inteligente evolueaza mai repede decat el

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 09:44
3089 citiri
Sfarsitul mobile wallet? Telefoanele inteligente evolueaza mai repede decat el
Foto: Pixabay

Ciclurile tehnologice sunt definite de momentul in care o tehnologie ajunsa cunoscuta atrage investitii masive pentru dezvoltarea si promovarea sa. De multe ori insa, consumatorul risca sa fie pierdut in cadrul acestui proces.

Investitorii si furnizorii din industria de profil au investit masiv pentru a promova "portofelele mobile", sisteme prin care se poate accesa un cont de pe dispozitivele mobile.

Dar, chiar si acestea sunt puse in pericol de dezvoltarea rapida a smartphone-urilor, realizeaza analistii revistei Tech Crunch.

Statistica dezamagitoare

Portofelele mobile par totusi un dispozitiv care nu se bucura de un succes prea mare in randul utilizatorilor.

Pe piata americana, din 100.000 de tranzactii financiare, mai putin de 19 procente sunt realizate prin intermediul acestor instrumente financiare mobile.

Mai putin de 0,019% din acesti consumatori, in general persoane cu solide cunostinte tehnice, folosesc aceste servicii pentru a trimite bani din portofelele mobile.

In alte colturi ale lumii, cum ar fi in Kenya, lucrurile par ceva mai incurajatoare, dar in spatele aparentelor imbucuratoare stau diverse amanunte care uneori scapa atentiei publicului.

In Kenya, portofelul mobil M-Pesa folosit pe serviciile operatorului Safaricom a a ajuns o adevarata moda.

Dar adevarul este ca Safaricom detine 81% din piata kenyana de telefonie mobile, iar compania este privita cu incredere de clienti fiind detinuta de statul kenyan.

Adevarul este ca aceste conditii nu se prea regasesc pe alte piete de pe glob, iar colaborarea intre companiile care ofera servicii financiare mobile si producatorii smartphone-urilor sau operatorii de telefonie sunt puse la incercare de lipsa conditiilor care se regasesc pe piata din Kenya.

Partea ingrijoratoare pentru companiile care produc aceste sisteme de portofel mobile este ca evolutia rapida a smartphone-ului va indeparta si mai mult publicul de aceste instrumente financiare.

Scosi de pe piata

In urmatorii 5 ani este de asteptat ca influenta portofelelor mobile sa se reduca simtitor in randul utilizatorilor de instrumente financiare de pe smartphone-uri.

Companii care nu arata nicidecum ca o banca sau o alta institutie financiara sunt asteptate sa intre pe aceasta piata cu diverse alte servicii care vor inlocui portofelele mobile.

Aceste companii vor dezvolta separat intreg pachetul de servicii financiare pe care le asigura in prezent portofelele mobile si le vor transfera catre utilizatori sub forma unor servicii inovatoare de asigurari, sisteme de micro-creditare sau plata catre comercianti.

Deja aplicatii precum WeChat au anuntat dezvoltarea unor noi servicii financiare pentru utilizatori.

Chiar si fara greutatea data de logoul unei banci sau de sistemul de creditare clasic, astfel de companii vor avea totusi atuul unei mai bune intelegeri a relatiei pe care o persoana o are cu smartphone-ul sau.

Eliminarea intermediarilor din serviciile oferite direct utilizatorilor de dispozitive mobile va avea ca efect final dezvoltarea unor instrumente financiare care sa resolve cu probleme reale pentru consumatori.

Viitoarele aplicatii de portofele mobile nu vor avea o intefata de genul unui portofel din piele, nu vor mai gasi locuri de afisare in magazinele de aplicatii, iar investitorii care le sustin s-ar putea sa nici nu realizeze ca acestea sunt solutia iesita din febra modei portofelelor mobile.

#portofele mobile, #instrumente financiare digitale, #dispozitive mobile, #plati smartphone , #Smartphone