Toate telefoanele comercializate in UE vor avea incarcator comun. Propunerea, adoptata in PE

Joi, 13 Martie 2014, ora 17:12
1369 citiri
Toate telefoanele comercializate in UE vor avea incarcator comun. Propunerea, adoptata in PE

Propunerea de actualizare a legislatiei UE privind adoptarea unui incarcator comun pentru toate telefoanele mobile comercializate in UE, a fost adoptata de plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

'Directiva modernizata privind echipamentul radio este un instrument eficient pentru a preveni interferenta intre diferite aparate de echipament radio. Sunt foarte incantata ca am agreat introducerea unui incarcator comun. Acesta serveste intereselor consumatorilor si mediului in egala masura si va pune capat mormanelor de incarcatoare si la 51.000 de tone de deseuri electronice in fiecare an', a spus raportoarea Barbara Weiler, din grupul S&D, in dezbaterea premergatoare votului.

Ce reguli prezinta propunerea de directiva

Propunerea de directiva prezinta reguli armonizate pentru punerea pe piata a echipamentelor radio, inclusiv telefoane celulare, chei de masini si modemuri. Regulile au ca scop sa tina pasul cu numarul si varietatea tot mai mari ale echipamentelor radio si sa asigure faptul ca acestea nu interfereaza unele cu altele, respectand totodata cerinte importante privind sanatatea si siguranta.

Eurodeputatii au cerut noi eforturi de dezvoltare a unui incarcator comun pentru unele categorii de echipamente radio, in special telefoane mobile, intrucat acest lucru ar simplifica utilizarea si ar reduce costurile si deseurile inutile.

PE a modificat propunerea legislativa pentru a stipula ca posibilitatea de a lucra cu incarcatoare comune va fi o cerinta esentiala pentru echipamentele radio. Cu toate acestea, Comisia Europeana va fi cea care va decide care echipamente radio specifice vor fi obligate sa indeplineasca aceasta cerinta, se arata in textul adoptat.

De asemenea, eurodeputatii au sustinut si prevederile din directiva care vor conferi autoritatilor instrumente suplimentare de supraveghere a pietei pentru a identifica echipamentele radio care nu respecta noile reguli de siguranta.

Pe baza informatiilor oferite de statele UE si dupa o evaluare atenta, CE va identifica acele categorii de echipamente care vor necesita inregistrare inainte de a putea fi scoase pe piata. O baza de date similara este deja operationala in SUA.

Propunerea legislativa a fost aprobata cu 550 de voturi pentru

Propunerea legislativa a fost aprobata cu 550 de voturi pentru, 12 impotriva si opt abtineri.

Intrucat propunerea a fost deja agreata informal cu Consiliul de Ministri, validarea sa de catre acesta reprezinta o formalitate. Statele membre vor avea apoi doi ani la dispozitie sa transpuna regulile in legislatia nationala, iar producatorii vor avea un an pentru a implementa noile reguli.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reglementare mobile, #directiva uniune, #incarcatoare mobile , #Telefoane mobile