Isarescu: "Din 2003, noi romanii consumam in fiecare an cu 2% mai mult decat producem"

Vineri, 23 Noiembrie 2007, ora 16:54
1390 citiri
Isarescu: "Din 2003, noi romanii consumam in fiecare an cu 2% mai mult decat producem"

Societatea romaneasca trebuie sa fie pregatita, pe termen lung, sa accepte ideea ca daca va solicita salarii crescute, efectele negative se vor vedea si mai mult in deficitul de cont curent, care a ajuns aproape de 14% din produsul intern brut in acest an, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Prezent la evenimentul EU-COFILE, de la Sinaia, organizat de banca centrala, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor, guvernatorul a mai spus ca "pe termen indelungat, societatea trebuie sa fie pregatita si sa accepte ca, daca va solicita salarii mari, undeva totusi va crapa, ne vom acoperi dezechilibrele cu deficit de cont curent, care a ajuns la 14%".

Conform NewsIn, Isarescu a criticat cresterea economica bazata pe consum fara acoperire in exporturi, crestere care a fost posibila din cauza majorarii salariilor. "Problema Romaniei este ca, din 2003, s-a trecut treptat de la politici de crestere economica bazata pe export la avans bazat pe consum din cauza cresterilor salariale. Salariile ridica probleme, deoarece acestea sunt o componenta rigida", a spus guvernatorul bancii centrale.

Isarescu a explicat ca astfel de politici si permisivitatea in privinta evolutiei salariilor pot avea consecinte pentru durata de revenire a inflatiei inapoi in culoarul tintit de BNR pentru 2008, de 2,8-4,8%. "Daca nu carmesti la timp, inflatia se mai duce pentru cel putin sase luni. Nu aveti habar cat de dureros va fi datul inapoi. Din 2003, noi consumam in fiecare an cu 2% mai mult decat producem", a mai spus Isarescu.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.