Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Preturi > Stiri Preturi
A   A   A

Cât te costă încălzirea pe lună într-un apartament de două camere. Diferența mare de preț dintre centrala termică pe gaz şi centrala electrică

Cât te costă încălzirea pe lună într-un apartament de două camere. Diferența mare de preț dintre centrala termică pe gaz şi centrala electrică
Consumul unei centrale pe gaz va fi întotdeauna mai mic decât cel al unei centrale electrice FOTO Unsplash.com
De fiecare dată când vine iarna ajungi în punctul în care te îndoiești de sistemul de încălzire pe care îl ai în locuință și te bate gândul să-l schimbi cu unul mult mai avantajos, mai ales acum, în contextul în care predictibilitatea costurilor este pusă sub semnul întrebării pe termen nedeterminat.
Şi ca să faci alegerea cea mai bună dintre centrala electrică și cea pe gaz, este necesar să cunoști avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, asta pentru că esti mereu cu ochii la cheltuielile pe care le ai cu întreținerea apartamentului.

Deși investiția inițială într-o centrală electrică este mai redusă, costurile cu combustibilul folosit, în acest caz, electricitatea, pot fi chiar și de 3-4 ori mai mari, decât în cazul centralei pe gaz.

Ca să estimezi cât consumă o centrală electrică într-o lună trebuie să ai în vedere faptul că, pentru un kw de energie termică, o centrală electrică utilizează un kw de curent electric.

Specialiştii în imobiliare de la storia.ro au luat ca exemplu un apartament de dimensiuni medii, de 40 mp, izolat corect (aceasta presupune că este anvelopat şi nu există pierderi de căldură în zona geamurilor şi usilor).

"Pentru încălzirea unei astfel de locuințe, centrala va funcționa 8 ore zilnic. Dacă optezi pentru o centrală cu o putere termică de 4 kw, rezultă un consum aproximativ de 960 kw/lună. La un preț de 0.34 lei/kw, vei plăti 326.4 lei/lună pentru încălzirea locuinței.

Bineînțeles, acest preț diferă în funcție de mai mulți factori: puterea termică a centralei, prețul perceput de furnizorul de energie electrică, timpul de funcționare al centralei. Totuși, avantajul pe care ți-l oferă o astfel de centrală este previzionarea costurilor", au detaliat aceştia.

În schimb, pentru o centrală pe gaz consumul nu poate fi estimat atât de precis ca în cazul unei centrale electrice, dar, într-un caz ipotetic, se poate pleca de la premisa că "majoritatea centralelor termice pe gaz au o putere termică de 24 kw, iar pentru încălzirea unei locuințe de 40 mp se poate înregistra un consum aproximativ de 1,3 MWh. La un preț mediu de 75 lei/MWh, rezultă un consum de aproximativ 97.5 lei.

Diferența la nivelul consumului dintre centrala termică pe gaz versus centrala termică electrică este clară. Și aici putem avea oscilații, în funcție de tariful perceput de furnizorul de gaze naturale, de izolația locu ...citeste mai departe despre "Cât te costă încălzirea pe lună într-un apartament de două camere. Diferența mare de preț dintre centrala termică pe gaz şi centrala electrică" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 03:15

 Articol citit de 446 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor