Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Preturi > Stiri Preturi
A   A   A

Jumătate dintre români, nevoiți să își reducă drastic bugetul de Sărbători. Peste 80% își fac concediul acasă

Jumătate dintre români, nevoiți să își reducă drastic bugetul de Sărbători. Peste 80% își fac concediul acasă
Românii au devenit foarte calculați la cumpărături FOTO Pexels
În vreme ce diverse curente de opinie publică susțin în continuare că ideea unei crize serioase care să afecteze țara noastră este o fantasmagorie, realitatea arată că, de fapt, românii o duc din ce în ce mai prost. Când vine vorba de tăiat din cheltuieli, primele la care renunță sunt cele legate de alimente și de concedii.
Nici măcar Sărbătorile de Iarnă nu par să mai îndulcească amarul crizei financiare în care ne cufundăm de la o zi la alta. Potrivit unei cercetări realizate de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, bugetul mediu alocat sărbătorilor se ridică anul acesta la 1.090 de lei, în creștere cu 7% față de anul trecut. Creșterea este dată, însă, de prețurile mult mai ridicate la produse comparativ cu anul anterior.

Doar 25,4% dintre respondenți spun că își permit un buget mai mare de Crăciun, față de 46,8% dintre respondenți care au declarat că anul acesta vor avea mai puțini bani pentru cheltuielile de sărbători, în timp ce 22,6% își vor menține bugetul constant.

Printre principalele motive pentru reducerea cheltuielilor de sărbători față de anul trecut se numără: creșterea prețurilor la utilități - gaze, electricitate, întreținere, menționat de 40,3%, creșterea prețurilor la alimente - 34,6% și creșterea prețurilor la carburanți pentru 17,7%.
În ceea ce privește sursa fondurilor, 44,5% dintre respondenți se bazează pe salariul din luna curentă, 40,5% - pe economii și doar 8,1% speră că vor primi prime de la angajator. Circa 7% intenționează să se împrumute, de la prieteni sau de la instituții de credit. Față de anul trecut, a crescut ponderea celor care au economisit din timp pentru sărbători (cu cca 10%) și s-a redus ponderea celor care intenționează să apeleze la împrumuturi (12,5% în 2021).

Principalele cheltuieli generate de sezonul sărbătorilor sunt cele cu mesele festive - menționate de 50,4% dintre respondenți, urmate de cele cu cadourile (44,23%).

82,7% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă, cu familia, și doar 7,3% au planuri să plece de acasă (6,25% în țară și 1,05% în străinătate), în timp ce aproape 10% plănuiesc ieșiri în oraș.

În ceea ce privește bugetul alocat mesei de Crăciun, 27,7% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 38,3% între 300 și 600 de lei și 34% alocă un buget mai mare de 600 de lei.

Pentru cadouri, maj ...citeste mai departe despre "Jumătate dintre români, nevoiți să își reducă drastic bugetul de Sărbători. Peste 80% își fac concediul acasă" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 12:30

 Articol citit de 817 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor