Ministrul Agriculturii spune ca sunt probleme cu aprovizionarea si cu preturile la alimentele din import

Luni, 30 Martie 2020, ora 11:31
1186 citiri
Ministrul Agriculturii spune ca sunt probleme cu aprovizionarea si cu preturile la alimentele din import
Foto: Arhiva Facebook/ Adrian Oros

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, spune ca pandemia de coronavirus are efecte asupra producatorilor agricoli, in principal din cauza schimbarii comportamentului de cumparare.

Intre altele, sunt probleme cu aprovizionarea si cu preturile la alimentele din import.

"Sunt mai multe tipuri de efecte, generate in primul rand de o modificare a comportamentului de cumparare, mai mult, decat de o problema de productie sau aprovizionare.

Daca in primele zile dupa criza toata lumea a facut stocuri, au alergat prin magazine si au cumparat cantitati foarte mari de alimente, iar preturile au crescut semnificativ, apoi, in urmatoarea saptamana, vanzarile au scazut, preturile au revenit aproximativ la normal, au ramas crescute doar cele care vin din import, pentru ca acolo exista o oarecare ingreunare a transportului marfurilor.

Sigur, acest lucru este general, se intampla in toata Europa, sunt culoare de transport pentru alimente, pentru medicamente, dar situatia nu este asemanatoare cu cea dinainte de criza, deci viteza de aprovizionare este mult mai mica si aici sunt probleme cu aprovizionarea si cu preturile la alimentele din import", a declarat Oros pentru RFI Romania.

Intrebat despre plafonarea preturilor la raft, ministrul a apreciat ca nu ar fi o idee buna.

"Am discutat cu toti actorii din piata, comerciantii, producatorii si procesatorii, pentru ca noi, atunci cand s-a declansat criza, a doua zi am facut un grup de lucru, cu toate segmentele acestui lant de aprovizionare, producatori, procesatori si comercianti.

Daca vine statul si in mod brutal intervine si fixeaza doar pretul la raft, fara sa existe o negociere prealabila intre toti actorii acestui lant de aprovizionare, cei care dispar primii de pe piata, cei care sunt afectati si pot fi falimentati sunt exact cei mici, producatorii mici si procesatorii mici.

Or, in Romania, producatorii mici si procesatorii mici sunt cei romani. Noi nu avem de gand sa se intample acest lucru cu ei", a precizat Oros.

In plus, el a asigurat populatia ca autoritatile vor face tot ceea ce depinde de ele, ca sa nu existe o criza a aprovizionarii cu alimente in magazine, in contextul coronavirusului.

Citeste mai multe despre Coronavirus|Ministrul Agriculturii la RFI: Sunt probleme cu aprovizionarea si preturile la alimentele din import pe site-ul RFI Romania ...citeste mai departe despre "Ministrul Agriculturii spune ca sunt probleme cu aprovizionarea si cu preturile la alimentele din import" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Oros probleme aprovizionare, #Oros preturi alimente import , #Stiri Preturi