Patronate: Scumpirea gazelor pentru vara urmatoare nu este justificata

Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 13:17
2608 citiri
Patronate: Scumpirea gazelor pentru vara urmatoare nu este justificata
Foto: Pixabay

Scumpirea gazelor anuntata de unii furnizori pentru 1 iulie nu este justificata, in conditiile in care pretul gazelor este in scadere atat pe bursele romanesti, cat si pe cele internationale, potrivit unui comunicat al Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPG), remis, miercuri, AGERPRES.

La 1 iulie 2020, piata gazelor ar urma sa fie complet liberalizata.

"FPPG atrage atentia opiniei publice ca, in conditiile de piata actuale si fara distorsiuni de natura politico-administrativa, cresterile de preturi anuntate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real", spun reprezentantii federatiei.

In acest moment, evolutiile de pe piata internationala cat si de pe platformele de tranzactionare interne indica un trend descrescator al preturilor la gaze.

Vremea favorabila si optimismul legat de previziunile de liberalizare a pietei au condus in mod evident la o imbunatatire a preturilor pe toate pietele.

"Romania dispune de rezerve indestulatoare de gaze naturale acumulate in depozite, precum si de resurse naturale aflate in exploatare, dar si o interconectare din ce in ce mai ridicata cu diverse piete pentru a asigura un echilibru sanatos intre cerere - oferta. Tinand cont de aceste elemente, nu exista un motiv real pentru o inflatie semnificativa odata cu liberalizarea pietei. Solicitam autoritatilor publice stabilitate si predictibilitate legislativa care sa inlature factorii care pot crea distorsiuni in piata", a afirmat directorul de relatii externe FPPG, Daniel Apostol, citat in comunicat.

Potrivit datelor furnizate de BRM - membru FPPG - la nivelul lunii ianuarie 2020 pretul mediu ponderat al gazelor naturale tranzactionate pe termen mediu si lung a fost de 78,71 lei/MWh, iar pe platforma spot (termen scurt) a fost de 70,81 lei/MWh.

In perioada 1-10 februarie, pe platforma spot s-a inregistrat un pret mediu ponderat de 65,27 lei/MWh.

"Companiile membre ale FPPG isi manifesta increderea ca liberalizarea pietei, incepand cu iulie 2020, va aduce beneficii reale atat consumatorilor casnici cat si clientilor industriali", se mai arata in comunicat.

Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG) este persoana juridica romana de drept privat, fara scop patrimonial, neguvernamentala, autonoma, independenta fata de autoritatile publice, fara caracter politic; este reprezentativa la nivelului sectorului de activitate "Energie, Petrol si Gaze si Minerit Energetic".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#scumpire gaze, #scumpire gaze 1 iulie , #Pret gaze