Prețurile alimentelor la nivel mondial încep să scadă. Care sunt cele câteva excepții

Luni, 06 Iunie 2022, ora 23:35
1159 citiri
Prețurile alimentelor la nivel mondial încep să scadă. Care sunt cele câteva excepții
FOTO Quartz

Prețurile alimentelor din întreaga lume au scăzut pentru a doua lună consecutiv în mai, atenuate de o scădere a prețurilor la uleiurile vegetale, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Indicele mondial al prețurilor alimentelor al FAO a scăzut cu 0,6% în mai față de luna anterioară. În aprilie, scăderea a fost de 0,8%. Indicele măsoară variația lunară a prețurilor medii la carne, lactate, cereale, uleiuri vegetale și zahăr.

Dar indicele rămâne aproape de nivelul maxim recent din martie, deoarece războiul dintre Rusia și Ucraina continuă să perturbe comerțul global. Indicele a atins cel mai înalt punct în martie 2011, potrivit Quartz.

În ultimii câțiva ani, prețurile alimentelor au crescut brusc din cauza penuriei din lanțul de aprovizionare cauzat de pandemie, a vremii severe și, mai recent, a interdicțiilor de export și a unui război în desfășurare în Ucraina.

Prețurile la legume și lactate scad la nivel global

Scăderea prețului uleiului vegetal se datorează parțial ridicării scurtei interdicții de export a uleiului de palmier în Indonezia, de luna trecută, care a fost instituită la sfârșitul lunii aprilie, pe măsură ce prețurile interne ale uleiului de gătit au crescut. Interdicția a venit pe măsură ce oferta globală de ulei vegetal era deja restrânsă de războiul din Ucraina, care, înainte de război, era cel mai mare exportator de ulei de floarea soarelui. Prețurile lactatelor au scăzut și ele, ca urmare a lockdownurilor din China care au redus cererea.

Prețurile cărnii și grâului continuă să crească pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina

Dintre toți indicii, prețurile cerealelor au crescut cel mai mult în luna mai. De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, prețurile la grâu au crescut din cauza perspectivelor reduse de producție în Ucraina și Rusia, deși prețurile rămân sub nivelul record atins în martie 2008. În SUA, prețurile futures la grâu au crescut cu 48% de la începutul lui 2022. Împreună, Rusia și Ucraina reprezintă aproximativ 13% din producția globală totală de grâu. Prețurile mai mari la cereale vin, de asemenea, ca răspuns la interdicția Indiei de export, care a fost pusă în aplicare pentru a aborda creșterea prețurilor interne la alimente și un randament mai scăzut de grâu ca urmare a valurilor de căldură intense.

Între timp, prețuri ...citeste mai departe despre "Prețurile alimentelor la nivel mondial încep să scadă. Care sunt cele câteva excepții" pe Ziare.com

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Dacă vă gândiți să cumpărați un aspirator sau un mop cu abur, dar nu sunteți siguri pe care să îl alegeți, ați ajuns la locul potrivit. Vă vom oferi informațiile pe care trebuie să...
#preturi alimente, #scumpiri alimente, #penurie alimentara mondiala , #Stiri Preturi