Qatar se retrage din Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol

Luni, 03 Decembrie 2018, ora 11:22
1746 citiri
Qatar se retrage din Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol
Foto: CC0 Creative Commons

Qatarul se va retrage de la 1 ianuarie 2019 din Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), a anuntat luni ministrul Energiei, Saad al-Kaabi, transmit DPA si Reuters.

Decizia vine dupa ce Doha a revizuit modurile de a-si spori rolul sau pe plan international si intentioneaza sa lanseze o strategie pe termen lung, a afirmat al-Kaabi la o conferinta de presa.

Desi este unul din cei mai mici producatori din OPEC, Qatarul este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate (LNG).

Statul arab a decis sa renunte la calitatea de membru al OPEC, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, iar aceasta decizie a fost comunicata organizatiei in aceasta dimineata, a declarat ministrul Energiei, dand asigurari ca Doha va participa totusi la reuniunea OPEC de la Viena.

Decizia nu a fost usoara deoarece Qatarul a fost in OPEC timp de 57 de ani, dar impactul tarii asupra deciziilor legate de productia de titei a organizatiei este redus, a explicat Saad al-Kaabi. Acesta a subliniat ca Doha isi va mentine in continuare angajamentele la fel ca orice alt producator din afara OPEC.

Retragerea reflecta intentia tarii de a se concentra pe dezvoltarea industriei LNG, a subliniat Saad al-Kaabi, statul din Golf luand masuri pentru a-si majora productia de LNG de la 77 la 110 milioane de tone anual.

In perioada 6-7 decembrie va avea loc la Viena o reuniune a 25 de tari membre OPEC si state producatoare din afara cartelului pentru a discuta strategia din 2019. Analistii se asteapta ca la aceasta intalnire sa se decida o noua reducere a productiei de titei. Luni dimineata, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat cu 2,400 dolari, ajungand la valoarea de 61,86 dolari, in timp ce cotatia barilului de petrol 'light sweet crude' a urcat cu 2,28 dolari, la 53,21 dolari.

In 2016, tarile membre OPEC si alte 11 state producatoare din afara cartelului au acceptat sa-si reduca productia combinata cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) pana in 2018.

Reducerea productiei de petrol a OPEC a permis pretului la petrol sa revina peste pragul de 50 de dolari per baril.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Qatar OPEC, #Qatar se retrage din OPEC , #Pret petrol