Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Preturi > Stiri Preturi
A   A   A

România, ca pe Titanic. Ne-am lovit de ghețarul prețurilor și ne ducem la fund

România, ca pe Titanic. Ne-am lovit de ghețarul prețurilor și ne ducem la fund
România este precum Titanicul. Ne-am lovit de ghețarul prețurilor, în ciuda avertismentelor repetate din anul trecut, și ne ducem la fund, adică în recesiune.
Avertizam încă de anul trecut că 2022 va fi anul cu cele mai mari creșteri de prețuri din istoria recent. Pusesem deja temelia acestor scumpiri prin liberalizarea necontrolată a piețelor de energie.

La fel ca timonierii de pe Titanic, și politicienii noștri au ignorat toate avertismentele, mergând tot înainte, frecându-și mâinile de bucurie că,, pasagerii’’ le plătesc tot mai mulți bani pe serviciile oferite, pe energie, gaze, mâncare, servicii etc.

Cursa profitabilă a Titanicului românesc riscă, din păcate, să se transforme într-un naufragiu de proporții, spărtura provocată de ghețarul prețurilor fiind deja vizibilă.

În T4 2021, economia a scăzut, iar primul trimestru din 2022 indică o continuare a acestei tendințe, două trimestre consecutive de declin economic neînsemnând altceva decât recesiune tehnică.
De la timona,, Titanicului’’ românesc, în loc să salveze nava și pasagerii, generalul Ciucă și echipajul său oferă un întreg program artistico-bugetar, cu planuri în PPT frumos desenate, cu vouchere de mâncare pentru pasagerii care riscă să se înece în oceanul recesiunii. De parcă le-ar ajuta la ceva cei doi covrigi oferiți (4 lei/zi – echivalentul a 2 covrigi reprezintă cei 50 euro/2 luni oferiți de autorități)

In loc să se preocupe de reparația navei, prim-timonierul țării ne povestește de noi investiții la cantină (vezi cazul investiției de 100 mil.euro în defunctul lanț de distribuție alimentară Unirea), ne amăgește cu investițiile în vopsirea navei (primul miliard de euro din PNRR vor să îl dea pe refacerea fațadelor și izolarea termică a clădirilor) și cu alte programe artistice cu iz politic-administrativ.

Între timp, Titanicul românesc se scufundă tot mai mult în marea recesiunii. Reducerea TVA la energie, gaze, carburanți, produse alimentare de bază a rămas doar pe hârtie, scăderea taxelor pe muncă e doar un plan de viitor.

Iar motorul economic începe să dea rateuri. Insolvențele au crescut cu 20%, 120.000 de firme au probleme financiare, încasările din impozitul pe profit, în primele 2 luni, au scăzut cu 14,4%. Sunt doar câteva semnale de alarmă. De naufragiu.

Din păcate, în plină furtună economică, prognoza meteo e tot mai dură. Inflaţia ...citeste mai departe despre "România, ca pe Titanic. Ne-am lovit de ghețarul prețurilor și ne ducem la fund" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Marti, 12 Aprilie 2022, ora 11:40

 Articol citit de 917 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor