O nouă lovitură primită de industria Horeca după pandemie. Analist: ”Mulți proprietari vor crește prețurile mult mai repede”

Miercuri, 27 Iulie 2022, ora 23:16
570 citiri
O nouă lovitură primită de industria Horeca după pandemie. Analist: ”Mulți proprietari vor crește prețurile mult mai repede”
FOTO: Unsplash.com

În 2022, românii au avut de înfruntat scumpiri în lanț la aproape toate bunurile și serviciile. S-au scumpit semnificativ carburanții, alimentele de larg consum, dar mai ales facturile la energie electrică și la gazele naturale.

2023 va începe și el cu un nou val de scumpiri, spune analistul fiscal Robert Croitoru, într-un interviu pentru Ziare.com.

TVA-ul în Horeca va crește de 5 la 9%, TVA-ul pentru băuturile care conțin zahăr va ajunge de la 9 la 19%, iar impozitul pe dividende urcă de la 5 la 8%.

TVA-ul se modifică

"De la 1 august se scumpesc accizele, iar TVA-ul se modifică cu 1 ianuarie. Însă sunt mai mulți factori care intră în componența scumpirilor, pe lângă TVA și aceste accize.

Sunt scumpiri date de inflație, de modificările cursului valutar, de scumpirea carburantului, de scumpirea forței de muncă - toate acestea intră în prețul final de vânzare", explică analistul fiscal.

Creștere TVA: de la 5 la 9%

"În prima fază, va fi o scumpire clară cu 4 puncte procentuale - care va ajunge chiar la 5. Și aici mă refer la TVA. Pentru că TVA-ul va crește de la 5 la 9 la sută", spune Robert Croitoru.

Proprietarii de restaurante se pregătesc de scumpiri

"Probabil că mulți proprietari se vor adapta și vor crește prețurile mult mai repede. Pentru că este și asta o tehnică de marketing, ca să nu umfli atunci prețurile.

Crești prețurile treptat și le adaptezi la niște estimări. Astfel încât atunci când va veni clientul la tine la restaurant să nu resimtă o diferență de 30 de lei, de exemplu", analizează specialistul.

De unde vin scumpirile

"Ca și implicație directă la ora actuală avem accizele și faptul că se majorează salariile la cei care au part-time. Dacă în anumite restaurante se lucrează cu part-time, pentru acei oameni se va plăti salariul întreg. Salariul lor se va reflecta și în nota de plată", spune analistul fiscal.

"Creșterile indirecte se referă la condițiile actuale de piață, prin prisma inflației și a prețurilor la carburanți și la energie. Și toate acestea se reflectă și ele direct în notă.

De la 1 ianuarie, vor fi și mai mulți factori direcți care vor face să crească prețurile. Se mărește TVA-ul de la 5 la 9%. Apoi și aceste modificări fiscale (creșterea prețului pe dividende, adică majorarea impozitului pe dividende de la 5% la 8%) - și aceste creșteri de cost se vor reflecta tot în nota f ...citeste mai departe despre "O nouă lovitură primită de industria Horeca după pandemie. Analist: ”Mulți proprietari vor crește prețurile mult mai repede”" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#scumpiri, #crestere TVA, #restaurant, #bauturi acidulate , #Stiri Preturi