Basescu: Memorandumul cu Rompetrol, valabil. Ponta sa si-l asume prin HG, daca simte nevoia

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 07:50
1349 citiri
Basescu: Memorandumul cu Rompetrol, valabil. Ponta sa si-l asume prin HG, daca simte nevoia

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca memorandumul cu Rompetrol ramane valabil, in conditiile in care Presedintia nu l-a atacat la CC pe fond, el aratand ca premierul Victor Ponta va trebui sa si-l asume prin HG, "daca simte nevoia".

"Presedintia, neatacand pe fond continutul memorandumului, el ramane valabil. Numai ca domnul prim-ministru va trebuie sa si-l asume cu toti cei 400 de milioane de dolari care i-a facut cadou companiei Rompetrol, va trebuie sa si-l asume prin Hotarare de Guvern daca simte nevoia. Daca nu, ramane cu memorandumul si-l pune in aplicare. Ca asta l-ar putea feri, acolo nu a semnat. A semnat cel de la OSPI pe care l-a pus sa semneze si el a scapat de semnatura", a spus Basescu.

El l-a acuzat pe premierul Victor Ponta de faptul ca a vrut "sa o rezolve cu Parlamentul", dar "nu a mers".

"Exact ca la Rosia Montana. Vrea sa se acopere neasumandu-si responsabilitatea pentru actiuni guvernamentale clare, fara echivoc. Aici problema nu e ca are cineva ceva cu premierul, sa fie suparat ca nu-si asuma raspunderea. Problema e ce facem in relatia Executiv-Parlament? Daca problemele Executivului le dam Parlamentului sa le transforme in lege, cum mai controleaza Parlamentul Executivul? Este un conflict major constitutional peste care nu se poate trece", a spus Basescu.

Basescu a atacat "tangential" continutul memorandumului la CCR

Seful statului a precizat ca el nu a atacat la CCR decat tangential contintul memorandumului. El a spus ca pe continut, memorandumul a fost atacat la Curte de un grup de parlamentari in luna iunie.

Basescu a spus ca "atacul" sau la Curte, in afara de cateva observatii tehnice pe continutul memorandumului, a vizat, pe fond, tratametul egal care trebuie aplicat persoanelor si companiilor in Romania.

"Nu poti pentru Chevron sa nu duci legea in Parlament cand ai aprobat exploatarea gazelor de sist, explorare si exploatare, iar pentru Rompetrol sa o duci. Asta e in primul rand. Al doilea element atacat a fost amestecul puterii legislative in competentele puterii executive", a spus Basescu.

El a precizat ca acordurile si memorandumurile intre un agent economic si Guvern sunt responsabilitatea Guvernului.

"Daca vom crea precedentul in care pentru un memorandum un agent economic trebuie sa obtina o lege, facem din parlamentari negociatori cu respectiva companie, ceea ce nu poate functiona in nicio democratie. Era un amestec de competente intre Guvern si Legislativ. Acesta e motivul pentru care Curtea a respins Legea de aprobare a memorandumului", a spus Basescu.

Decizia CC de neconstitutiuonalitate a Legii de aprobare a Memorandumului dintre stat si Rompetrol este un semnal prost pentru investitori, a afirmat premierul Ponta, care nu a putut preciza daca memorandumul ramane in vigoare, dar a spus ca se pot pierde locuri de munca si venituri la buget.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#basescu rompetrol, #memorandum Rompetrol , #stiri Rompetrol