Curtea de Apel s-a autosesizat in legatura cu competenta sa de a judeca dosarul Rompetrol

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 15:59
1277 citiri
Curtea de Apel s-a autosesizat in legatura cu competenta sa de a judeca dosarul Rompetrol
Palatul de Justitie Bucuresti

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) s-a autosesizat joi in legatura cu competenta de a judeca apelul in dosarul Rompetrol, deoarece Sorin Rosca Stanescu ocupa functia de senator, iar judecarea demnitarilor intra in atributiile Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Magistratii CAB au ramas in pronuntare in legatura cu exceptia de necompetenta a acestei instante si vor decide daca vor trimite dosarul spre judecare la ICCJ sau daca vor cere instantei supreme sa-si exprime opinia in legatura cu aceasta problema.

Avocatii inculpatilor, precum si procurorul de sedinta au cerut respingerea exceptiei, pe motiv ca ICCJ, potrivit atributiilor, nu judeca apeluri, ci numai fonduri si recursuri.

O parte dintre avocati au considerat ca o solutie ar fi disjungerea dosarului pentru Sorin Rosca Stanescu, care sa fie judecat de ICCJ, iar ceilalti inculpati din dosar sa fie judecati in continuare de CAB.

"Este, intr-adevar, o problema foarte delicata, numai ICCJ poate dezlega aceasta problema de drept, care nu este prevazuta in procedura", a afirmat joi avocatul lui Dinu Patriciu, Gheorghe Dragomir.

Dosarul a fost intregistrat pe rolul CAB pe 20 iunie si a avut primul termen pe 6 septembrie, cand a fost amanat, de atunci dosarul fiind amanat de inca doua ori.

Magistratii Tribunalului Bucuresti l-au achitat pe 28 august 2012 pe omul de afaceri Dinu Patriciu in dosarul Rompetrol.

De asemenea, instanta i-a achitat si pe ceilalti inculpati din dosar: Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Miclaus, Elena Albu si Gabriela Anghelache.

Judecatorii au respins ca neintemeiate pretentiile civile formulate de Ministerul Finantelor Publice.

Instanta a respins si cererea DIICOT de confiscare a sumei de 9,8 milioane euro si instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor lui Dinu Patriciu si altor inculpati.

Cheltuielile de judecata in cuantum de 50.000 lei raman in sarcina statului.

Decizia a fost atacata cu apel de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procesul Rompetrol este unul dintre cele mai lungi din Romania, el fiind blocat aproape un an la Curtea Constitutionala (2010-2011), dupa ce avocatii au ridicat mai multe exceptii de neconstitutionalitate.

Abia in aprilie 2010 judecatorii au reusit sa demareze audierea inculpatilor, insa Dinu Patriciu a refuzat sa dea o declaratie in fata instantei, catalogand acest dosar ca pe unul politic.

La 8 septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru savarsirea a sapte infractiuni: delapidare, spalare de bani, asociere la savarsirea de infractiuni, manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, dezvaluire de informatii privilegiate, spalare de bani si initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.

Procurorii sustin ca in calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu si-a insusit, in mod repetat, in perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 de milioane USD izvorata din Acordul EPSA si cuvenita bugetului de stat si pe care a traficat-o in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#dosar Rompetrol, #Sorin Rosca Stanescu Rompetrol, #Curte Casatie Justitie Rompetrol, #Curtea Apel Rompetrol , #stiri Rompetrol