Guvern: in cazul Rompetrol Rafinare se incalca OUG 118/2003 si Codul Civil

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 16:43
1715 citiri
Guvern: in cazul Rompetrol Rafinare se incalca OUG 118/2003 si Codul Civil

Statul roman va contesta in instanta Hotararile Adunarii generale Extraordinare a Actionarilor Rompetrol Rafinare S.A. Constanta din data de 30 septembrie 2010, acestea fiind contrare prevederilor OUG 118/2003, ale Conventiei de emisiune din 15 decembrie 2003 si ale Codului Civil, relateaza NewsIn.

Ulterior declaratiei primului-ministru potrivit careia statul roman va contesta in instanta toate actiunile efectuate de Rompetrol, care sunt in afara actelor normative in vigoare in Romania, Guvernul a emis un comunicat de presa in care ofera detalii despre actele care vor fi contestate.

Guvernul aminteste ca prin OUG 118/2003 si Conventia de emisiune din data de 15 decembrie 2003, semnata cu SC Rompetrol Rafinare SA Constanta, Statul Roman, prin Ministerul Finantelor Publice, a subscris obligatiuni emise de SC Rompetrol Rafinare SA Constanta in valoare totala de 2.177.699.871,86 lei, prin anularea obligatiilor bugetare reprezentand: taxa pe valoarea adaugata, accize, contributia la Fondul special al drumurilor publice, precum si majorarile de intarziere, dobanzile, penalitatile si penalitatile de intarziere - datorate si neachitate de catre SC Rompetrol Rafinare SA Constanta.

Adoptarea OUG 118/2003 si a Conventiei de emisiune au fost facute in sprijinul societatii, pentru ca Statul Roman sa nu procedeze la executarea silita a Rompetrol Rafinare Constanta in schimbul subscrierii de obligatiuni, care puteau fi rascumparate sau convertite in actiuni la data scadentei.

Potrivit prevederilor ordonantei amintite, termenul scadent al obligatiunilor emise, pana la care Rompetrol Rafinare Constanta putea efectua rascumpararea acestora, era 30 septembrie 2010.

In conformitate cu aceleasi dispozitii, pana la aceasta data, societatea putea opta fie pentru rascumpararea integrala a acestora, fie pentru conversia in actiuni.

Rompetrol Rafinare Constanta si-a manifestat intentia de rascumparare a obligatiunilor in data de 9 septembrie 2010, sens in care a efectuat, in contul obligatiunilor emise in temeiul prevederilor Ordonantei 118/2003, plata unei prime transe, in suma totala de 229.321.800 lei, reprezentand echivalentul sumei de 54 milioane euro.

Ministerul Finantelor Publice, luand act de intentia societatii de rascumparare a obligatiunilor prin efectuarea unei plati partiale, in data de 9 septembrie, a comunicat Rompetrol Rafinare Constanta, ca plata realizata reprezinta doar prima transa efectuata in scopul rascumpararii totale a obligatiunilor ce trebuie indeplinita pana la data de 30 septembrie.

Totodata, ministerul a comunicat societatii faptul ca, odata manifestata optiunea de rascumparare inainte de scadenta, aceasta nu poate fi decat integrala, conform prevederilor conventiei mai sus mentionate.

In data de 30 septembrie 2010, Rompetrol Rafinare Constanta, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare ale Actionarilor a decis, contrar prevederilor OUG 118/2003, ale Conventiei de emisiune incheiate in aplicarea acesteia, precum si ale Codului civil, conversia unui numar de 20.652.098 obligatiuni, ramase nerascumparate, in actiuni, astfel incat potrivit opiniei actionarului KazMunaiGaz, Statul roman ar deveni actionar minoritar al societatii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gugern, # rompetrol, # rafinare , #stiri Rompetrol