Procesul Guvernului cu Rompetrol continua

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 01:14
1061 citiri
Procesul Guvernului cu Rompetrol continua

Premierul Emil Boc i-a mandatat pe reprezentantii Guvernului implicati in litigiul cu Rompetrol Rafinare (RRC) pentru datoriile istorice ale companiei sa continue procesul pentru a incasa intreaga suma care trebuie recuperata si sa nu accepte transformarea in actiuni a acestor restante, anunta Mediafax.

Mandatul premierului a fost acordat intr-o discutie cu ministrii, la finalul sedintei de guvern, dupa ce consilierilor ministeriali li s-a cerut sa paraseasca sala, au declarat surse participante la discutie.

"Consilierii au iesit din sala, iar premierul si ministrii au avut o discutie tehnica legata de cazul Rompetrol si de posibile variante pentru solutionarea conflictului.

In urma analizei, premierul a cerut sa se continue pe aceeasi linie, in sensul ca reprezentantii Guvernului sa continue procesul si nu accepte transformarea obligatiunilor in actiuni, ci doar banii", au spus sursele.

Judecatoria sectorului 5 a respins, luni, contestatia Rompetrol Rafinare la decizia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a institui sechestru asigurator asupra unor active ale companiei, pentru a preveni instrainarea respectivelor bunuri, in conditiile in care compania are de platit datorii istorice de peste 500 milioane euro.

ANAF a instituit, in 10 septembrie, sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale, pentru a preveni instrainarea bunurilor respective, in conditiile in care compania are de achitat datorii istorice reprezentand obligatiuni ajunse la maturitate.

Decizia ANAF privind instituirea sechestrului este legata de o emisiune de obligatiuni convertibile, in valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise in 2003 statului roman in cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Astfel, grupul KazMunaiGaz a decis, la finele lunii septembrie, conversia in actiuni a obligatiunilor emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat, care ar urma sa redevina actionar, insa cu un pachet minoritar.

Guvernul a anuntat ca va contesta in instanta decizia Rompetrol.

Potrivit Fiscului, Rompetrol a ales modalitatea de rascumparare a obligatiunilor cand a efectuat o plata partiala in august, in valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite in actiuni.

La inceputul lunii octombrie, directorul general al KazMunaiGaz, Kairgeldi Kabildin, a declarat ca intentioneaza sa ajunga pana la sfarsitul anului la o intelegere cu statul roman in privinta datoriei Rompetrol Group.

Agentia de evaluare financiara Fitch a pus sub supraveghere, pentru o eventuala retrogradare, ratingul "B+" pentru credite pe termen lung al grupului Rompetrol, dupa ce ANAF a instituit sechestru asupra activelor subsidiarei Rompetrol Rafinare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#guvern, #rompetrol, #datorii, #restante, #litigiu, #ANAF, #KazMunaiGaz , #stiri Rompetrol