Rompetrol Rafinare si-a redus pierderile cu 50%

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 21:55
1665 citiri
Rompetrol Rafinare si-a redus pierderile cu 50%

Rompetrol Rafinare, membra a Grupului Rompetrol, si-a injumatatit pierderile in al treilea trimestru pana la 20,5 mil. dolari, pe fondul evolutiei pozitive a marjei de rafinare si cotatiei produselor petroliere si datorita imbunatatirii activitatii operationale a companiei, potrivit Newsin.

Compania a avut pierderi de 40 milioane de dolari in al treilea trimestru din 2009.

Rompetrol Rafinare a raportat o cifra de afaceri consolidata de 953 milioane dolari in al treilea trimestru si un rezultat operational de 18 milioane dolari, in crestere de 4,5 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand profitul operational se situa la aproximativ 4 milioane de dolari.

Potrivit comunicatului, situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A. si cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L. si Rompetrol Logistics S.R.L.

Segmentul de rafinare, Rompetrol Rafinare - rafinaria Petromidia si punctul de lucru Vega Ploiesti - a consemnat o cifra de afaceri de 774 milioane dolari in al treilea trimestru, in crestere cu 16% fata de 2009, precum si o imbunatatire cu 11,1 milioane de dolari a profitului inainte de taxe, pana la un nivel negativ de 7,3 milioane de dolari.

De asemenea, rezultatul net obtinut de Rompetrol Rafinare in al treilea trimestru a inregistrat o imbunatatire cu 10,5 milioane dolari, fata de nivelul consemnat in perioada iulie-septembrie 2009, respectiv 29,8 milioane dolari, acesta fiind in continuare negativ.

Totodata, vanzarile totale de carburanti ale segmentului de rafinare s-au ridicat la 640.000 de tone in al treilea trimestu, pe fondul opririi programate a rafinariei Petromidia si implicit a scaderii cu 13% a cantitatilor totale de materii prime procesate, pana la un nivel de peste 900.000 de tone.

Dintre acestea, livrarile pe plan intern au scazut cu 5%, iar cele de pe piata externa cu 16%.

Rompetrol Rafinare si Rompetrol Petrochemicals si-au intrerupt din 20 septembrie activitatea de profil pentru realizarea lucrarilor aferente reviziei generale programate, ce presupune lucrari de intretinere la 600 de utilaje si 2.000 de conducte si ulterior reautorizarea acestora si integrarea a peste 400 de noi echipamente si dispozitive.

Segmentul de distributie, format din companiile Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics si Rompetrol Gas, a obtinut in perioada iulie-septembrie o crestere cu 7% a rezultatului operational, de la 17,1 milioane de dolari la 18,4 milioane de dolari, in vreme ce pierderile nete au fost reduse cu 1,3 milioane de dolari, pana la 7,4 milioane de dolari.

In acelasi timp, cifra de afaceri realizata s-a ridicat la aproximativ 603 de milioane dolari, in crestere cu 5% fata de nivelul din 2009.

"Rezultatele pozitive inregistrate pe acest segment au fost sustinute de optimizarea si reducerea costurilor de transport si comercializare a carburantilor Rompetrol, dar si de extinderea cu 7% a retelei proprii de distributie carburanti.

Astfel, la sfarsitul lunii septembrie 2010, Rompetrol Downstream opera un numar de 797 puncte de distributie (131 statii proprii, 152 statii Partener Rompetrol, 161 statii Rompetrol Expres si 353 de statii interne), la care se adauga si 258 de statii de distributie GPL-ul auto si peste 6.000 de puncte de vanzare butelii", se mai arata in comunicatul emis de companie.

In al treilea trimestru, Rompetrol Gas a alocat peste 1 milion de dolari pentru continuarea programului de innoire a parcului de butelii, compania finalizand in luna iunie lucrarile la noul terminal de imbuteliere GPL din judetul Bacau, o investitie totala de peste 11 milioane de dolari.

In acelasi timp, Rompetrol Downstream a incheiat lucrarile de extindere/modernizare a unei statii din localitatea Viilor, judetul Constanta, au mai adaugat reprezentantii companiei.

Companiile aferente segmentului de distributie au mentinut vanzarile de produse petroliere la un nivel similar celui din al treilea trimestru din 2009, respectiv 393.000 de tone, remarcandu-se o scadere pe segmentul de retail, in timp ce segmentul de wholesale a ramas constant.

"In conditiile in care cotatiile internationale ale carburantilor au crescut cu 16% pentru motorina si 7% pentru benzine, Rompetrol Downstream si-a diminuat marjele comerciale cu 14% in al treilea trimestru pentru segmentul de retail, marja pe wholesale fiind in crestere cu 2%", au adaugat oficialii companiei.

In ceea ce priveste segmentul de petrochimie, reprezentat de Rompetrol Petrochemicals, acesta a inregistrat in T3 un profit net de 2,7 milioane de dolari, fata de o valoare negativa de 1,5 milioane dolari in perioada similara a anului trecut, raportat la o diminuare cu 5% a cifrei de afaceri, pana la un nivel de 67 milioane de dolari.

Valoarea pozitiva a profitului net a fost sustinuta in principal de cresterea cotatiilor internationale ale produselor petrochimice, precum si a marjelor pozitive inregistrate, pe fondul unei scaderi de aproximativ 19% a vanzarilor, potrivit companiei.

Rompetrol Rafinare a achitat in luna august 71 milioane de dolari (51 milioane euro) in contul obligatiunilor emise de companie, in baza Conventiei de Emisiune incheiata intre Rompetrol Rafinare si Ministerul Finantelor Publice in decembrie 2003.

Pe langa aceasta suma, compania a achitat in perioada 2004 - 2010 dobanzi aferente obligatiunilor in valoare totala de peste 250 de milioane de dolari (182,4 milioane euro).

Conform prevederilor legale si contractuale, obligatiunile nerascumparate pana la data scadentei au fost convertite in actiuni.

In urma acestei operatiuni, valoarea rezultata a fost atribuita Statului Roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice sub forma majorarii capitalului social, acesta detinand astfel 44,6% din valoarea totala a capitalului social, si a reprezentat si o majorare de capital in favoarea actionarilor existenti ai Societatii.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#afaceri, #cifra, #de, #investitie, #net, #petroliere, #produse, #profit, #rafinare, #rompetrol , #stiri Rompetrol