Rompetrol va vira 200 de milioane de dolari statului in maximum doua luni de la aprobarea memorandumului

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 15:43
1378 citiri
Rompetrol va vira 200 de milioane de dolari statului in maximum doua luni de la aprobarea memorandumului

Rompetrol va vira catre bugetul statului cele 200 de milioane de dolari convenite in memorandumul agreat cu Guvernul in maximum doua luni dupa ce intelegerea va obtine toate aprobarile legale, a declarat joi Azamat Zhangulov, vicepresedintele grupului Rompetrol.

"Dupa ce memorandumul va obtine toate aprobarile legale, vom finaliza tranzactia de rascumparare a actiunilor de la statul roman si vom vira banii la bugetul de stat intr-o luna si jumatate - doua. Apoi vom incepe constituirea Fondului de investitii. Noi am lucrat pana acum la acest proiect, am pregatit deja toate documentele si suntem gata sa-i dam drumul", a spus oficialul Rompetrol.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri proiectul legii privind aprobarea memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol Group, semnat la 15 februarie 2013, si a respins totodata cererea de reexaminare formulata de presedintele Traian Basescu privind acest proiect. Presedintele Comisiei economice a Camerei, Mihai Tudose, a argumentat prin faptul ca cererea de reexaminare a presedintelui nu are la baza continutul in sine al memorandumului.

Ce prevede memorandumul

Pe scurt, memorandumul prevede ca Rompetrol va rascumpara 26,6% din actiunile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare cu 200 de milioane de dolari si va infiinta, impreuna cu statul roman, un fond de un miliard de euro pentru investitii energetice.

"Suntem convinsi ca un fond este cel mai bun mod de a sustine investitiile in Romania, intru-un moment cand investitiile straine sunt la un nivel foarte jos. Votul de ieri (miercuri - n.r.) reprezinta un semnal ca Parlamentul si Guvernul sunt convinse ca acesta este un lucru bun. Nu este nimic schimbat fata de forma anterioara a memorandumului, iar problema a fost 100% de natura procedurala", a mai spus Azamat Zhangulov.

In luna mai, Parlamentul a aprobat Legea privind Memorandumul de intelegere incheiat intre statul roman si grupul Rompetrol, insa, la inceputul lunii iulie, presedintele Traian Basescu a respins-o de la promulgare si a retrimis-o in Parlament, solicitand reexaminarea si respingerea ei.

In cererea sa, presedintele Basescu atrage atentia asupra faptului ca legea supusa reexaminarii are "un caracter individual" si nu reglementeaza o relatie sociala generala, ci o prealabila intelegere. Basescu a precizat ca acest memorandum ar fi trebuit adoptat prin hotarare de Guvern.

Pe 26 iunie, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca este constitutionala Legea privind Memorandumul de intelegere incheiat intre statul roman si Grupul Rompetrol in raport de motivele invocate. Decizia este definitiva si general obligatorie.

Aceasta dupa ce, la sfarsitul lunii mai, PDL a atacat la CCR legea care aproba acest memorandum. PDL considera un motiv de neconstitutionalitate prevederile unei clauze din memorandum care spune ca "toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti care sunt legate, direct sau indirect de litigiu (inclusiv litigiul), sa fie stinse in mod irevocabil, fara judecarea pe fond si imediat ulterior stingerii acestor litigii".

Memorandumul de Intelegere dintre statul roman si The Rompetrol Group N.V. (TRG) a fost semnat la 15 februarie si prevede ca Rompetrol va cumpara de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) 26,6969% din actiunile Rompetrol Rafinare in schimbul a 200 milioane de dolari.

Statul roman isi va mentine o participatie de 18% pe o perioada de 3 ani, iar dupa expirarea acestei perioade va avea posibilitatea sa implementeze o noua procedura de vanzarea a acesteia. TRG va avea in continuare drept de preferinta la cumpararea acestora.

Documentul mai prevede constituirea unui fond de investitii de un miliard de dolari cu o participare a statului roman sub forma unei societati pe actiuni care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania.

Potrivit Rompetrol, principalele directii de investitii ale fondului vor urmari consolidarea activitatilor si operatiunilor Grupului Rompetrol, diversificarea surselor de aprovizionare cu titei, atat a Romaniei, cat si a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de munca, dar si stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investitii, cu un impact direct in economia Romaniei. Cu o durata de maturitate de 7 ani de la constituirea sa, fondul este format din Rompetrol (80%) si statul roman (20%).

Guvernul a mentionat, la aprobarea memorandumului, faptul ca prin semnarea acestui acord a fost eliminat un potential risc de insolventa a societatii, fiind astfel solutionat un vechi diferend intre Statul roman si RRC, 'care punea in pericol continuitatea activitatii a 7.000 de salariati si colectarea a peste 1,3 miliarde de euro la bugetul de stat'.

In 2003, Rompetrol Rafinare Constanta a emis obligatiuni in valoare totala de 603 milioane dolari in contul datoriei istorice a societatii catre bugetul de stat. La 30 septembrie 2010, Rompetrol a rascumparat obligatiuni de 71 de milioane de dolari, iar statul a primit un pachet de 44,69% din actiunile RRC in contul obligatiunilor nerascumparate.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#plata Rompetrol stat roman, #memorandum Romania Rompetrol, #actiuni Rompetrol Rafinare , #stiri Rompetrol