Analiza Ponderas Academic Hospital: la 8 din 10 pacienti diabetul zaharat tip 2 s-a remis la un an de la operatia bariatrica

Joi, 11 Mai 2017, ora 16:03
5387 citiri

De la introducerea chirurgiei bariatrice laparoscopice in Romania de catre Prof Dr. Catalin Copaescu, peste 7.000 de pacienti au apelat la interventiile bariatrice pentru a beneficia de remisiunea obezitatii si a afectiunilor asociate acesteia.

Potrivit datelor interne analizate de singurul centru de excelenta in chirurgie bariatrica din Romania (conform SURGICAL REVIEW CORPORATION si IFSO-EC), mai bine de 80% din pacientii cu diabet zaharat tip 2, asociat obezitatii, au inregistrat remisiunea bolii, prevenind complicatiile diabetului: nu mai necesita insulina sau tratament medicamentos oral si au valori normale ale glicemiei si ale hemoglobinei glicozilate.

Ponderas Academic Hospital, singurul centru de excelenta in chirurgia bariatrica si metabolica din Estul Europei cu dubla acreditare, a efectuat o analiza asupra evolutiei pacientilor dupa operatia bariatrica. Scopul a fost de a observa rezultatele inregistrate de acestia privind atat scaderea ponderala, cat si remiterea sau ameliorarea diabetului si a altor boli asociate obezitatii.

Viata fara diabet zaharat tip 2 dupa operatia bariatrica

Datele analizei arata ca peste 80% din pacientii cu diabet zaharat tip 2, asociat obezitatii, au inregistrat valori normale ale glicemiei si hemoglobinei glicozilate prevenind foarte eficient instalarea sau evolutia complicatiilor diabetului, la un an de la operatie.

"Rezultatele inregistrate de pacientii nostri ne confirma inca o data beneficiul extraordinar pe care chirurgia bariatrica il aduce in viata lor. Spre exemplu, in randul pacientilor insulino-dependenti, ameliorarea diabetului se manifesta prin reducerea dozelor de insulina chiar din primele zile dupa operatia bariatrica, iar in lunile urmatoare multi dintre pacienti ajung chiar sa nu mai aiba nevoie de nicio doza de insulina. Concret, analiza interna arata ca 30% dintre pacientii insulino-dependenti nu mai necesita insulina dupa prima luna de la operatie", precizeaza Prof Dr Catalin Copaescu, Chirurg de Excelenta, Director Medical Ponderas Academic Hospital.

Apneea de somn si hipertensiunea arteriala - alte doua boli cronice tratate prin chirurgie bariatrica

Mai bine de 70% dintre pacientii operati in ultimul an dezvoltasera deja diferite afectiuni din cauza obezitatii, iar printre bolile cu cea mai mare incidenta sunt diabetul zaharat, apneea de somn, dislipidemia, hipertensiunea arteriala, ficatul gras.

In cazul pacientilor diagnosticati cu apnee de somn (tulburare a somnului ce presupune pauze in respiratie), 8 din 10 pacienti scapa de aceasta boala la un an de la operatie, potrivit datelor spitalului. Chiar din prima luna post-operator, mai bine de 66% reusesc sa isi amelioreze apneea de somn.

Pe langa diabet, si problemele cardiovasculare sunt des intalnite la pacientii obezi, astfel ca mai bine de 40% din ei ajung de la cardiolog direct la operatiile bariatrice. Cu ajutorul bariatriei, mai bine de 33% din pacientii cu hipertensiune arteriala au inregistrat normalizarea tensiunii arteriale in primele 3 luni de la operatie.

Problemele sociale si emotionale, principalul motiv pentru care pacientii isi doresc sa slabeasca

Conform studiului, peste 50% din pacientii bariatrici declara ca au apelat la chirurgie din considerente socio-emotionale: isi doresc sa se simta mai bine in pielea lor, sa isi recapete increderea de sine sau sa fie acceptati in societate.

"Odata ajunsi in cabinetul medical, pacientii incep sa ne povesteasca toate greutatile traite din cauza obezitatii, toate frustrarile acumulate. Dintre cele mai intalnite si impresionante sunt acele actiuni marunte pe care multi dintre noi le fac zi de zi. Raman fara loc de munca, nu se mai pot descurca singuri in activitati de rutina precum legatul la sireturi, ingrijirea personala, renunta definitiv la activitatile gospodaresti, nu isi mai pot lua copiii in brate si chiar si putinii pasi parcursi pe jos sunt o grea incercare", adauga Dr. Copaescu.

Apoi, pacientii amintesc ca principale motive pentru care vor sa slabeasca sunt afectiunile declansate din cauza obezitatii si imbunatatirea aspectului fizic.

"Daca ne uitam la ultimul an, am observat cresterea adresabilitatii in randul pacientilor care vor sa previna instalarea diabetului si a altor afectiuni asociate obezitatii. Acestia au in familie deja cazuri de diabet zaharat tip 2 sau hipertensiune, stiu ce complicatii pot aduce aceste boli si nu vor sa ajunga la astfel de complicatii. Ca atare, se adreseaza chirurgiei bariatrice cu scopul de a scapa de problema obezitatii inainte ca aceasta sa provoace alte boli metabolice cu impact sever asupra calitatii vietii lor. Preventia incepe sa capete un rol din ce in ce mai important in randul romanilor, aspect ce ne bucura si ne motiveaza in lupta cu aceasta boala a secolului actual", completeaza Prof. Dr. Catalin Copaescu.

Femeile - fruntase in randul pacientilor bariatrici

Cu toate ca peste 56% dintre barbatii romani sunt supraponderali si obezi, in timp ce in randul femeilor 48% se confrunta cu aceasta afectiune, femeile care au apelat la chirurgia bariatrica sunt mai numeroase (66%) decat barbatii (34%).

De la obez la normoponderal in 6 luni

Potrivit studiului intern, inca din prima luna de la operatie, pacientii pierd in greutate aproximativ 25% din excesul ponderal, iar la 3 luni de la operatie inregistreaza scaderi de pana la 45% din kilogramele in plus pe care le aveau inainte de operatie.

Mai mult, la 6 luni de la operatie pacientii deja reusesc sa treaca de la obezitate in grad avansat (grad 3 sau obezitate morbida) la statutul de supraponderal sau chiar normoponderal, pierzand peste 60% din excesul ponderal.

Peste 300 kilograme cantarea cel mai greu pacient Ponderas

Cel mai greu pacient operat la spitalul Ponderas cantarea la momentul internarii putin peste 300 kg.

Dupa un an de la operatie a pierdut mai bine de 140 de kg. In perioada de pana la 2 ani, a reusit sa piarda, in total, peste 210 kg din greutatea initiala.

In cei 15 ani de la introducerea chirurgiei bariatrice laparoscopice in Romania, peste 7000 de romani au trecut prin interventii chirurgicale de slabire efectuate de catre Prof. Dr. Copaescu si echipa sa. In prezent, Ponderas Academic Hospital este lider de piata in interventiile metabolice, operand peste 60% din totalul celor efectuate la nivel national.

Despre Ponderas Academic Hospital

Ponderas Academic Hospital, parte a Retelei private de sanatate Regina Maria, este singurul spital din Romania cu tripla acreditare internationala (chirurgie bariatrica, chirurgia herniilor, chirurgie colo-rectala). Deschis din 2011, spitalul pune la dispozitia pacientilor servicii medicale integrate ce acopera toate specialitatile medicale si chirurgicale.

#chirurgie bariatrica laparoscopica , #Stiri Sanatate