Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Sanatate > Stiri Sanatate
A   A   A

Comisia pentru Covid-19 din Parlamentul European vrea să o audieze pe Ursula von der Leyen. Miza: contractul cu Pfizer pentru vaccinuri

Comisia pentru Covid-19 din Parlamentul European vrea să o audieze pe Ursula von der Leyen. Miza: contractul cu Pfizer pentru vaccinuri
Ursula von der Leyen ar putea primi citație pentru a se prezenta în fața Parlamentului European FOTO Hepta
O invitaţie nedorită ar putea ajunge în curând în cutia poştală a Ursulei von der Leyen, din partea europarlamentarilor care conduc comisia pentru Covid-19 a Parlamentului European, care au decis să-i ceară preşedintelui Comisiei Europene să apară public în faţa comisiei, potrivit unui comunicat transmis în exclusivitate Politico de preşedintele acesteia, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt.
Parlamentarii vor să o întrebe pe von der Leyen despre rolul ei în negocierea unui contract masiv de vaccinuri împotriva coronavirusului, de mai multe miliarde de euro, semnat cu Pfizer în apogeul pandemiei.

În perioada premergătoare acestui contract, se spune că ea a făcut schimb de mesaje text cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

”Uniunea Europeană a cheltuit o mulţime de resurse publice în producţia şi achiziţionarea de vaccinuri în timpul pandemiei. Parlamentul are dreptul de a obţine o transparenţă deplină asupra modalităţilor acestor cheltuieli şi a negocierilor preliminare care au condus la acestea”, a spus Van Brempt în comunicat.

Până acum, preşedintele Comisiei a evitat întrebările despre ceea ce s-a întâmplat în acele luni cruciale.

Nici ombudsmanul UE şi nici Curtea de Conturi nu au reuşit să arunce o lumină asupra tranzacţiilor tulburi.
Parchetul European, care are competenţe legale care le lipsesc celorlalte agenţii de supraveghere, a deschis o anchetă asupra contractelor de vaccinuri, fără a spune dacă preşedintele Comisiei este ţinta acesteia.

Comisia parlamentară pentru Covid-19 a analizat acordul, al treilea şi cel mai mare contract semnat cu Pfizer şi partenerul său german BioNTech, şi a audiatt până acum Curtea de Conturi şi ombudsmanul.

Dar Bourla a refuzat invitaţiile, trimiţând un subaltern în locul său.

În conformitate cu regulile Parlamentului, invitaţia va fi trimisă preşedintelui Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide atunci dacă îi va cere lui von der Leyen să participe la audiere.

Metsola este membră a grupului de centru-dreapta a Partidului Popular European, acelaşi care a plasat-o pe preşedintele Comisiei în rolul ei.

Invitaţia, dacă va fi făcută, nu va avea nicio forţă legală. La fel ca Bourla, von der Leyen poate refuza să apară. Dar, în condiţiile în care solicitările pentru o mai mare transparenţă devin din ce în ce mai puternice, pe măsură ce scandalul de corupţie Qa ...citeste mai departe despre "Comisia pentru Covid-19 din Parlamentul European vrea să o audieze pe Ursula von der Leyen. Miza: contractul cu Pfizer pentru vaccinuri" pe Ziare.com
Facebook ShareTweet
 Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 17:37

 Articol citit de 286 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor