Austeritatea submineaza sistemul de sanatate in statele estice ale UE

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 13:16
2929 citiri
Austeritatea submineaza sistemul de sanatate in statele estice ale UE

Masurile de austeritate din fostele state comuniste membre ale Uniunii Europene au ingreunat si mai mult povara de pe umerii medicilor, care erau oricum slab platiti si suprasolicitati, in Slovacia fiind in continuare in vigoare starea de urgenta dupa o demisie in masa.

Guvernul slovac urmeaza sa se intalneasca miercuri pentru a discuta posibilitatea de a ridica starea de urgenta dupa ce s-a ajuns la un acord cu medicii grevisti. Circa 1.600 de angajati din domeniul medical si-au dat saptamana trecuta demisia, declansand o adevarata criza, relateaza miercuri EUobserver.

Trei sferturi dintre acestia au acceptat sambata sa revina la munca dupa ce guvernul a promis o majorare de salariu de 40%. Insa cei mai multi dintre ei nu facusera acest lucru pana marti, asteptand finalizarea unei analize a noii intelegeri.

Cehia a trimis in ajutor Slovaciei circa 30 de medici militari, in timp ce spitalele din Polonia si Austria s-au pregatit sa primeasca pacienti slovaci.

Criza medicala din Slovacia s-ar putea repeta si in Ungaria

Demisia in masa vine dupa ani de zile de exod catre tarile bogate. Lucia Hippova, un medic in varsta de 27 de ani, a declarat pentru AFP ca avea un venit de 430 de euro pe luna intr-un mic spital din Slovacia si ca a plecat in Germania, unde a pornit cu un salariu de 1.890 de euro. "Dupa trei ani, salariul meu a ajuns la 3.200 de euro", a spus ea.

Membra a uniunii monetare din 2009, Slovacia incearca sa-si aduca pana in 2013 deficitul de 4,9% din PIB sub limita admisa in zona euro, de 3%.

Reduceri similare in state membre ale UE, dar din afara zonei euro, precum Ungaria, ar putea provoca de asemenea o criza medicala ca cea din Slovacia.

Istvan Eger, seful Camerei Medicilor din Ungaria, a spus ca o situatie similara ar putea aparea in curand si in tara sa si le-a cerut medicilor sa nu se duca la munca in Slovacia, din solidaritate cu colegii grevisti.

Intre timp, Federatia ungara a medicilor stagiari strange scrisori de demisie din partea membrilor pentru a le inainta guvernului la 31 decembrie daca situatia nu se va imbunatati.

Medici romani, la limita suportabilitatii si epuizarii

Colegiul Medicilor din Romania a atras de asemenea atentia ca ar putea urma exemplul slovac, dupa ce guvernul i-a ignorat cererile privind bugetul pentru 2012.

"Medicii au ajuns la limita epuizarii si a suportabilitatii", se arata intr-un comunicat al Colegiului Medicilor, care a atras atentia ca sistemul de coplata luat in considerare de guvern pentru anul viitor si prin care pacientii sunt obligati sa-si achite o parte din servciile medicale va lovi in cele mai vulnerabile persoane: pensionarii si pacientii cronici.

In Bulgaria, bugetul pentru sanatate nu poate acoperi nevoile pacientilor. "Bugetul Bulgariei pentru 2012 aloca, din nou, numai 4% din PIB pentru sectorul sanatatii, cu mult mai putin decat banii necesari pentru a garanta securitatea pacientilor bulgari, servicii de inalta calitate, prevenire si acces la tratament modern", a precizat organizatia pacientilor.

#sistem sanatate, #efecte austeritate, #probleme medicina , #Sanatate publica