Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Sanatate > Sanatate publica
A   A   A

Cele mai importante modificari ale legii sanatatii

Cele mai importante modificari ale legii sanatatii
Proiectul legii sanatatii, postat pe site-ul Ministerului Sanatatii, prevede, in ceea ce priveste sistemul de asigurari de sanatate, desfiintarea monopolului CNAS si autonomie in conducerea si in administrarea Fondului national de asigurari obligatorii de sanatate.
Niciun cetatean nu va plati mai mult la fondul de asigurari, deci nu creste contributia.

Conform proiectului de act normativ, principalele modificari din sistem vizeaza reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate, organizarea si functionarea spitalelor, precum si cresterea controlului calitatii servicii si cresterea rolului Ministerului Sanatatii in monitorizarea si controlul politicilor de sanatate.

Reorganizarea sistemului se sanatate

Este una dintre principalele schimbari care urmareste sa raspunda cerintelor populatiei, desfiintarea monopolului CNAS si autonomie in conducerea si in administrarea Fondului national de asigurari obligatorii de sanatate (independenta FNUASS prin scoaterea fondului de la bugetul consolidat).

Astfel, prin noul proiect, asiguratii vor avea controlul utilizarii fondurilor din sanatate, niciun cetatean nu va plati mai mult la fondul de asigurari (nu creste contributia), iar in noul concept, pachetul de asigurari urmeaza asiguratul. De asremenea, asiguratii vor putea incheia si asigurari facultative.

Ce schimbari preconizeaza proiectul de lega in cadrul sistemului de asigurari. Asigurarile obligatorii de sanatate vor reprezenta sistemul principal de finantare a serviciilor de sanatate, insa vor exista asigurari obligatorii de sanatate care vor putea fi incheiate la o societate de asigurari sau la o societate mutuala de asigurari. Important este ca ramane la fel contributia la sistemul de sanatate. Ca si pana in prezent, pentru asigurarile obligatorii, asiguratii vor plati contributia la Fondul National de Asigurari Obligatorii de Sanatate. Contributia care este aceeasi ca si pana acum, aceasta nu se modifica.

Persoanele scutite de la plata contributiei

Persoanele care beneficiaza de asigurare de sanatate fara plata contributiei la asigurarile obligatorii de sanatate vor fi copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la varsta de18 ani si pana la 26 de ani numai daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu pana la inceperea anului universitar dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca.

De asemenea, sunt scutiti de plata contributiei tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sistemul de asigurari va fi structurat pe pachete de servicii, iar contributia va asigura accesul asiguratului la pachetul de serviciide sanatate de baza (PSSB). Chiar daca nu esti asigurat, dar esti cetatean roman, strain, sau apatrid, cu drept de lunga sedere sau domiciliu in Romania, ai dreptul la pachetul minimal de servicii de sanatate (PMSS) care cuprinde servicii de sanatate finantate de la bugetul de stat, inclusiv pentru urgentele medico - chirurgicale.

Mai exista un tip de pachet de servicii, cel social de servicii de sanatate(PSSS), care se va acorda asiguratilor cu venituri mici si persoanelor asistate social, pentru servicii de sanatate cu risc functional/vital altele decat cele din pachetul de baza, decontate de la bugetul de stat.

Asigurarile facultative de sanatate

Persoanele care vor beneficia de pachetul de servicii de sanatate de baza pot opta, suplimentar, pentru un pachet de asigurari facultative de sanatate care reprezinta un sistem facultativ prin care un asigurator constituie un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati expusi la producerea riscului de imbolnavire, care nu este acoperit de asigurarile obligatorii.

Pentru serviciile de sanatate de tip complementar se suporta total sau partial contributia personala a asiguratilor pentru unele servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale din pachetul de servicii de sanatate de baza.

Pentru serviciile de sanatate de tip suplimentar se suporta total sau partial plata pentru orice tip de servicii necuprinse in pachetul de servicii de sanatate de baza, optiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, conditii hoteliere superioare, alte servicii de sanatate specificate in contractul de asigurare facultativa.

Cetatenii aleg asiguratorul si furnizorii de servicii medicale

Printre principiile noii legislatii se numara alegerea libera si informata de catre asigurati, atat a asiguratorului, cat si a furnizorilor de servicii de sanatate autorizati, pe care asiguratul isi alege furnizorii de pe lista asiguratorului.

Se schimba statului societatilor de asigurare si societati mutuale de asigurare. Casele de asigurari de sanatate se vor transforma in societati mutuale de asigurari de sanatate. Fiecare asigurat se inscrie intr-o astfel de asociatie, la alegere. Cele 42 case se vor transfera in 8-10 societati mutual de asigurari, astfel incat, incepand de anul viitor cetatenii sa poata sa inscrie adeziunile.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se va transforma in Autoritatea Nationala de Reglementare a Asigurarilor Obligatorii de Sanatate (ANRAOS). Asiguratul se poate inscrie fie la o societate mutuala de asigurari de sanatate, fie la un asigurator privat. Pachetul de servicii de baza urmeaza asiguratul fie la asiguratorul privat, fie la societatea mutual.

FNUASS va fi independent, iar colectarea contributiilor se face de catre Ministerul Finantelor Publice, prin intermediul ANAF, intr-un cont distinct deschis pe seama ANRAOS, in conditiile legii.

Ministerul Finantelor Publice transmite, lunar, ANRAOS si publica pe website-ul propriu informatiile cu privire la contul curent si despre soldul final al fiecarei luni sau despre toate rulajele si tranzactiile care au avut loc in contul curent in luna respectiva. Fondul national de asigurari obligatorii de sanatate este gestionat si se repartizeaza de catre ANRAOS asiguratorilor de sanatate.Co-plata - suma fixa care reprezinta plata contributiei banesti a asiguratului pentru a putea beneficia de serviciile de sanatate din pachetul de servicii de sanatate de baza din cadrul sistemului de asigurari obligatorii de sanatate, va fi incasata suplimentar de catre furnizor fata de suma decontata din fond.

Urmatoarele categorii de asigurati sunt scutite de la coplata. Copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca.

De asemenea, nu trebuie sa plateasca, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate ale Ministerului Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse. Totodata, sunt scutiti si pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei pe luna, femeile insarcinate si lauzele, pentru servicii de sanatate in legatura cu sarcina si lauzia.

Reorganizarea spitalelor

Unitatile spitalicesti vor fi organizate in unitati nebugetare si vor avea libertatea sa faca angajari si sa ofere salarii in functie de competenta. Spitalele pot fi publice, private si publice cu structuri in care se desfasoara activitate privata. Aceste unitati vor avea obligatia sa acorde primul ajutor de urgenta medical, in functie de competenta, oricarei persoane care se prezinta in unitate.

Spitalele publice se pot organiza ca institutii de sanatate, autonome financiar care nu se incadreaza in categoria institutiilor publice bugetare. Se vor pastra formele de organizare de tipul institut, spital universitar, spital clinic. Spitalele vor fi acreditate de catre Agentia Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), care are in structura sa Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor. In structura spitalului public va functiona o unitate de management al calitatii.

Sistemul de asigurare a calitatii in sistemul de sanatate va fi coordonat de catre Agentia Nationala pentru Managementul Calitatii in Sanatate (ANMCS) si va functiona in baza strategiei nationale pentru asigurarea calitatii serviciilor de sanatate si a strategiei nationale informatice in sanatate.ANMCS se va infiinta, prin reorganizarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), care se desfiinteaza.

Sistemul de asigurare a calitatii in sistemul de sanatate va avea rolul de a mentine si creste continuu calitatea serviciilor de sanatate si satisfactia pacientului legata de aceasta, si de a eficientiza cheltuirea fondurilor in sistemul de sanatate.
Facebook ShareTweet
 Marti, 03 Iulie 2012, ora 18:47
 Autor:  Iulian Budusan

 Articol citit de 2871 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor