Eurostat: Romania, printre tarile cu cel mai ridicat procentaj de cetateni care nu-si permit ingrijiri medicale

Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 11:40
3391 citiri
Eurostat: Romania, printre tarile cu cel mai ridicat procentaj de cetateni care nu-si permit ingrijiri medicale
Foto: Pixabay

In Uniunea Europeana, 3,6% dintre persoanele de 16 ani si peste au raportat in 2018 nevoi nesatisfacute in domeniul examinarii sau tratamentului medical, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Cel mai ridicat procentaj de cetateni cu nevoi medicale nesatisfacute deoarece tratamentul este inaccesibil se inregistra anul trecut in Grecia (8,3%), Letonia (4,2%), Romania (3,4%), Italia (2%), Belgia (1,7%), Portugalia (1,6%), Bulgaria (1,5%), Cipru (1,4%) si Polonia (1,1%).

In contrast, cel mai scazut procent era in Cehia si Finlanda (aproape de zero), in timp ce in majoritatea statelor membre UE mai putin de 1% din populatie a raportat nevoi medicale nesatisfacute din motive financiare.

Cel mai frecvent motiv raportat a fost inaccesibilitatea tratamentului. 1% din persoanele de 16 ani si peste aceasta varsta au spus ca tratamentul de care aveau nevoie "era prea scump". Cel mai obisnuit motiv pentru lipsa tratamentului il reprezinta existenta unei "liste de asteptare" (0,9%) sau faptul ca oamenii "vor sa astepte si sa vada daca pot rezolva problema pe cont propriu" (0,6%).

Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia celebrarii in 12 decembrie a Zilei internationale pentru acoperirea universala cu servicii de sanatate.

#ingrijiri medicale Romania, #romani ingrijiri medicale , #Sanatate publica