Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Sanatate > Manageri spitale
A   A   A

Medicamentul european pentru sistemul romanesc de sanatate are efecte adverse

Medicamentul european pentru sistemul romanesc de sanatate are efecte adverse
Romania risca sa piarda si pacientii, nu doar medicii si asistentii, prin intrarea in vigoare a Directivei UE nr. 24/2011, ce prevede, printre altele, decontarea serviciilor medicale pentru romanii care se trateaza in strainatate, informeaza Federatia Solidaritatea Sanitara.
"Medici care pleaca pentru salarii mai mari; asistenti care parasesc tara pentru conditii de lucru mai bune; pacienti care vor pleca pentru un tratament mai bun in alte tari, tratamentul fiindu-le platit de statul roman, deteriorarea inevitabila a capacitatii de tratament din Romania - este un sir de evenimente la care riscam sa asistam din luna octombrie a acestui an, odata cu intrarea in vigoare a Directivei UE nr. 24/2011", spune organizatia pe baza studiului "Impactul Directivei nr. 24/2011 asupra sistemului sanitar din Romania" (Editura Sodalitas, 2013).

Potrivit federatiei, mii de romani se trateaza deja in spitalele din Szeged, Gyula si Debrecen, preferand sa isi achite costul unor servicii medicale de calitate.

"In conditiile in care directiva obliga statul roman sa le ramburseze bani de tratament, procesul va capata o amploare nemaiintalnita, lipsind nenumarate spitale de potentiali pacienti si golind visteria Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate", arata Solidaritatea Sanitara.

Reprezentantii Federatiei precizeaza ca principala consecinta a directivei o va constitui faptul ca pacientii care au cel putin un nivel mediu vor urma medicii romani in tarile de destinatie, in timp ce cei saraci vor "incerca sa-si gaseasca alinarea in ceea ce va ramane din sistemul sanitar romanesc".

Directiva nr. 24/2011, aplicabila din octombrie 2013, pune o presiune deosebita pe statul roman in special in urmatoarele directii:

- decontarea serviciilor medicale pentru romanii care se trateaza in strainatate, - crearea procedurilor specifice autorizarii prealabile,
- asigurarea unui standard de calitate a serviciilor medicale,
- crearea sistemului de informare a pacientilor,
- existenta unui sistem functional de asigurari de malpraxis,
- asigurarea coerentei dintre masurile de reforma si principiile de functionare ale unui sistem de sanatate enuntate in directiva si existente la nivelul UE, - construirea unui sistem de sanatate occidental pentru eventualii pacienti din Occident, mai spun reprezentantii organizatiei.
Facebook ShareTweet
 Duminica, 23 Iunie 2013, ora 12:48

 Articol citit de 3109 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor