PALMED: finantarea unitatilor medicale private ar avea un impact negativ asupra sistemului de sanatate

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 15:31
2317 citiri
PALMED: finantarea unitatilor medicale private ar avea un impact negativ asupra sistemului de sanatate

PALMED sustine ca proiectul MS afecteaza posibilitatea romanilor cu venituri mici de a beneficia de servicii medicale de calitate si va avea un impact negativ major la nivel social, bugetar, al sistemului de sanatate, mediului de afaceri si asupra imaginii Romaniei.

Astfel, sub impresia beneficierii de un serviciu medical "gratuit", pacientii cu venituri mici vor opta exclusiv pentru sistemul public, urmand sa se confrunte cu igiena de precaritate notorie, lipsa unui numar suficient de paturi, lipsa aparaturii si a celor mai elementare consumabile si medicamente.

PALMED atrage atentia ca proiectul va afecta in mod negativ spitalele publice si nu va conduce la dezvoltarea acestora, potrivit unui comunicat de presa cu privire la memoriul trimis de organizatie premierului Victor Ponta si ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Avand in vedere nivelul actual de dotare (paturi, echipamente etc) al spitalelor publice, cert ca acestea nu pot absorbi o crestere imediata a numarului de pacienti si a costurilor aferente.

Afluxul de pacienti va destabiliza complet sistemul (care oricum nu face fata corespunzator cererilor existente) si va determina grave probleme financiare in conditiile in care cresterea numarului de pacienti va implica si o crestere a cheltuielilor spitalelor publice, care, in lipsa unui management performant, nu vor putea fi acoperite doar din decontarile FNUASS", se arata in comunicatul de presa.

De asemenea, PALMED sustine ca proiectul va conduce la iesirea de pe piata a numerosi prestatori privati de servicii medicale (cu intreaga afacere, nu doar cu cea spitaliceasca), precum si (cel putin) a unei parti a furnizorilor acestora, cu impact direct asupra contributiilor la buget, ratei somajului.

"Consecinte directe pentru statul roman: pierderea de contributii directe la buget de peste 175 milioane de euro din partea acestor furnizori privati de servicii medicale (suma achitata in 2012); la pierdere trebuie adaugate insa si taxele care ar fi fost platite de furnizorii aferenti ce vor iesi de pe piata/ isi vor reduce activitatea; pierderea de investitii private existente de peste 280 milioane de euro destinate deservirii populatiei Romaniei", se arata in comunicat.

Sursa citata sustine ca proiectul va determina o scadere drastica a noilor investitii in domeniul medical si va descuraja investitiile straine, prin cresterea riscului de tara.

PALMED atrage atentia ca documentul MS va cauza litigii impotriva statului roman/ autoritatilor publice din partea investitorilor straini din domeniu si a pacientilor (la CJUE si CEDO), cu impact major pe buget si imaginea Romaniei si va transforma sistemul romanesc de sanatate intr-unul eminamente public, cu pierderea a 22 de ani de reforma spre dezvoltarea mediului privat in domeniu si cu alinierea Romaniei la tari precum Vietnam sau Coreea de Nord.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat joia trecuta intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Victoria ca o decizie cu privire la eventuala finantare a spitalelor private nu poate fi luata decat odata cu aprobarea in Guvern a contractului-cadru.

El si-a exprimat speranta ca documentul sa fie gata pana la 1 martie, pentru ca nu se poate discuta despre el decat dupa ce exista bugetul.

#finantare spitale private, #sistem sanatate Romania, #memoriu PALMED, #probleme sistem medical Romania , #Program sanatate