Premiera nationala: Copil operat de stenoza aortica, la Sibiu

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 14:51
5716 citiri
Premiera nationala: Copil operat de stenoza aortica, la Sibiu

Un copil de 8 ani care suferea de stenoza aortica a primit o noua sansa la viata, printr-o procedura de cardiologie interventionala realizata in premiera nationala. Operatia a fost efectuata cu succes de catre o echipa medicala alcatuita din specialisti cardiologi ai Spitalului European Polisano din Sibiu, in colaborare Prof. Univ. Petru Liuba - cardiolog pediatru care opereaza in Suedia, seful catedrei de Cardiologie Interventionala a Universitatii din Lund, Suedia.

Stenoza aortica reprezinta o ingustare a orificiului aortic, care devine un obstacol in trecerea sangelui din ventriculul stang in aorta, in timpul sistolei. Astfel, circulatia sangelui din ventriculul stang in aorta este mai putin eficienta decat in cazul unei inimi normale, iar corpul nu primeste atat oxigen cat ar trebui. Netratata, aceasta afectiune poate fi fatala pacientului.

Copilul a fost diagnosticat cu stenoza aortica inca de la varsta de 3 luni, necesitand monitorizare continua a starii de sanatate. Ingustarea valvei fiind una severa, interventia a fost realizata pentru a evita hipertrofia ventriculului stang si insuficienta cardiaca. Operatia a constat intr-o incizie la nivel inghinal prin care s-a intrat cu un cateter in ventriculul stang , in partea aortica, dupa care a fost introdus un cateter special cu un balon umplut cu un amestec de ser fiziologic pentru a dilata valva, marindu-i orificiul de deschidere.

Echipa medicala care s-a ocupat de acest caz a fost formata din medicul cardiolog pediatru Adrian Lacatusu, profesorul universitar Petru Liuba - seful catedrei de Cardiologie Interventionala a Universitatii din Lund, Suedia si dr. Nicolae Florescu, medic primar cardiologie interventionala, doctor in stiinte medicale si seful sectiei de Cardiologie Interventionala a Spitalului European Polisano, cu o bogata experienta in activitatea de cardiologie interventionala si care a efectuat peste 5500 de dilatari coronariene cu stent.

"Ne bucura foarte mult reusita acestei interventii realizate in premiera nationala, suntem multumiti ca lucrurile au decurs normal, iar starea de sanatate a celui mic a evoluat foarte bine. Prin initiativa acestui proiect social, am reusit sa inghegam o echipa medicala exceptionala, care alaturi de echipamente medicale de ultima generatie, ofera copiilor defavorizati posibilitate tratarii malformatiilor cardiace la cele mai inalte standarde medicale. Ne dorim in continuare sa atragem cat mai multi parteneri dispusi sa sustina aceasta cauza umanitara", a declarat dr. Nicolae Florescu, seful sectiei de Cardiologie Interventionala a Spitalului European Polisano.

Operatii pro-bono efectuate de medici cardiologi de renume international

Operatia face parte dintr-un amplu proiect de responsabilitate sociala care a debutat la inceputul anului 2014 si care consta in realizarea unor interventii chirurgicale complexe efectuate pro-bono de echipe de reputati medici cardiologi din strainatate, impreuna cu medicii spitalului Polisano la copii cu malformatii congenitale cardiace proveniti din familii defavorizate sau centre de plasament. Copiii operati au intre 10 luni si 15 ani si provin din Timis, Arad, Caras Severin, Galati sau Tulcea. Acestia au fost selectati de cardiologul pediatru Adrian Lacatusu si toi au trecut cu bine prin operatie.Proiectul a parcurs pana in prezent doua etape: primii 10 copii au fost operati in februarie de o echipa mixta romano-britanica printr-un maraton chirurgical de o saptamna, iar urmatorii 6 copii au beneficiat de un tratament non-chirurgical, interventional, in luna aprilie, care permite refacerea mult mai rapida.

Cardiologia interventionala reprezinta cel mai inalt standard in diagnosticul si tratamentul bolii coronariene, in special la pacientii cu sindroame coronariane acute. In centrul de Cardiologie Interventionala si Terapie Endovasculara din cadrul Spitalului European Polisano, echipa medicala cardio-chirurgicala, asa-numita "echipa a inimii" asigura evaluarea si tratamentul pacientilor cu afectiuni cardio-vasculare in cele mai bune conditii dupa standardele europene de diagnostic si tratament.

Sectia este dotata cu angiografe de ultima generatie, oferind servicii de maxima complexitate pentru tratamentul infarctului miocardic acut, a bolilor ischemice cardiace, coronarografii, arteriografii, angioplastii, endoprotezari de anevrism de aorta, dar si interventii chirurgicale minim invazive precum implant de stimulatoare, de fibrilatoare cardiace, sisteme de resincronizare, ablatii, studii de electrofiziologie. De asemenea, sfera terapiei endovasculare se extinde si la interventii periferice, carotidiene, fibroame uterine, abordarea pluridisciplinara fiind in beneficiul pacientilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#stenoza aortica, #Polisano Romania , #Stiri Sanatate