Romania, pe ultimele locuri din UE la investitii publice in sanatate

Marti, 20 August 2013, ora 12:13
4554 citiri
Romania, pe ultimele locuri din UE la investitii publice in sanatate

Un studiu recent realizat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii cu privire la sumele investite de guverne in sistemul sanitar arata ca in Romania se investesc doar 500 de dolari pe cap de locuitor in fiecare an. Aceasta suma plaseaza Romania pe ultimele locuri in Uniunea Europeana, mult in spatele tarilor din Europa de Vest, dar de asemenea dupa natiuni precum Polonia, Ungaria sau Bulgaria.

Alte tari din Europa Centrala si de Est au de asemenea investitii guvernamentale mai mari in domeniul sanatatii. Polonia investeste 900 de dolari anual, Ungaria aproximativ 1100 de dolari in fiecare an si chiar Bulgaria are o investitie de 521 de dolari anual pe cap de locuitor in sistemul de sanatate.

Pentru tarile din Europa de Vest sumele sunt evident mult mai mari: Germania si Franta spre exemplu, au rate impresionante de investitii in sistemul de sanatate. Guvernul german investeste anual 4875 de dolari pe cap de locuitor pentru sanatate, in timp ce Franta face parte din tarile cu cea mai mare rata de investitie in sistemul sanitar, cu o impresionanta suma anuala de aproape 5000 de dolari pe cap de locuitor.

Totodata, guvernul spaniol face investiti de peste 3000 de dolari pe cap de locuitor, iar in Marea Britanie sistemul sanitar atrage investitii de la guvern de 3600 de dolari pe cap de locuitor, suma care pozitioneaza aceasta tara abia la jumatatea clasamentului.

Asigurarea privata de sanatate, una din solutiile posibile

O solutie pentru romani este asigurarea privata de sanatate, care ofera acces la ingrijire medicala internationala si acopera toate procedurile medicale majore, in cele mai bune spitale si clinici din Europa si din lume.

"Daca ne uitam la sumele investite in sistemul sanitar din alte tari din Uniunea Europeana am putea intelege de ce sunt atat de multi romani care sufera din cauza lipsei echipamentelor medicale si a lipsei de experienta a personalului medical.

Suntem la limita inferioara a clasamentului in ceea ce priveste bunastarea sistemului sanitar si acest lucru este absolut alarmant. Noi incercam sa depasim aceste probleme si investim in sanatatea clientilor nostri astfel incat ei sa primeasca cea mai buna ingrijire medicala atunci cand au nevoie, oriunde in lume", sustine astfel Zahal Levy, Presedintele MediHelp International, unul din cei mai importanti furnizori de asigurari private de sanatate din Europa Centrala si de Est.

#investitii publice sanatate, #investitii guvern sanatate, #asigurare privata sanatate , #Sanatate publica