Sanatate: legea readuce in vizor spitalele private. Vezi ce tarife au acestea

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 18:04
9205 citiri
Sanatate: legea readuce in vizor spitalele private. Vezi ce tarife au acestea

Legea Sanatatii a declansat numeroase controverse pe plan local, mai ales dupa ce Guvernul a decis privatizarea sistemului de urgenta. Business24 a cautat cele mai bune spitale private din Romania si a aflat care sunt tarifele pentru diferite servicii.

Noua lege a sanatatii scade numarul celor care sunt scutiti de la plata serviciilor medicale si elimina o serie de gratuitati. Pe de alta parte, monopolul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) este redus. CNAS aduce la bugetul de stat aproximativ 4% din Produsul Interb Brut. Procentul echivaleaza cu 5 miliarde de euro, conform calculelor efectuate de Jurnalul National.

Una dintre schimbarile majore prevazute de noua Lege a Sanatatii prevede inlocuirea caselor judetene de asigurari de sanatate (in prezent institutii de stat), cu case de sanatate private. Teoretic, in acest fel se introduce concurenta, iar asiguratorii privati "se vor duela" in oferte.

Proiectul de Lege a Sanatatii mai prevede ca spitalele sa poata fi organizate si cu statut de fundatii si societati comerciale, scopul fiind acela de a putea aduce mult mai multe fonduri decat pot aduce in actuala structura.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca romanii nu vor plati suplimentar, dar vor avea mult mai multe beneficii. Pe de alta parte, romanii vor fi obligati sa plateasca, separat, prin asigurari suplimentare, servicii care nu sunt incluse in pachetul minim oferit asiguratului.

In lege a fost inclusa si o majorare substantiala, cu 20%, a contributiilor din accize pentru finantarea Sanatatii. Pe de alta parte, se instituie o autoritate de control in domeniu, prin crearea unei Agentii pentru Informatii si Calitate in Sanatate.

In Romania exista mai multe spitale private, care reprezinta deja, un concurent puternic pentru serviciile de la stat. In topul celor mai mari spitale private din Romania, dupa cifra de afaceri, se numara Regina Maria, Medlife, Sanador, Centrul Anima si Gral Medical.

Dupa clasificarea ministerului Sanatatii, de anul trecut, un singur spital privat a fost clasificat in categoria a II-a, in timp ce 50 de spitale private au fost incluse in categoriile IV si V. Din totalul celor 66 de unitati sanitare particulare care au cerut bani publici, noua nu au fost clasificate, arata ministrul Sanatatii.

Spitalul Euroclinic a fost o investitie a Eureko Group, inaugurat in 6 iunie 2005, fiind primul spital general privat din Romania. In luna septembrie 2010, Euroclinic a fuzionat cu Centru Mediul Unirea (CMU), prin preluarea actiunilor de la Eureko.

Din martie 2011, Euroclinic si CMU sunt cunoscute, pe piata locala, sub denumirea de Regina Maria. Anul trecut, reteaua de spitale private Regina Maria a avut un buget de 12 milioane de euro. Banii au fost folositi pentru inaugurarea mai multor unitati spitalicesti.

Tarifele mari, reflectate in calitatea serviciilor?

Serviciile medicale oferite de Regina Maria variaza, de la analize anatomie patologica, chirurgie cardio vasculara si chirurgie estetica, pana la ginecologie, ortopedie si neurochirurgie.

O operatie de hernie de disc costa 8.500 de lei, in pret fiind inclusa si spitalizarea de doua zile. O nastere in apa costa 9.700 lei, in timp ce operatiile chirurgicale pornesc de la 450 de lei, dar pot depasi 13.200 de lei, pentru rezectia hepatica majora.

Medlife a inaugurat, in 2007, cel mai mare spital privat din Romania -Life Memorial Hospital. In acest moment, Medlife este cel mai mare operator privat de servicii medicale din tara. Isi desfasoara activitatea in noua clinici, opt laboratoare proprii, doua spitale, si 20 de echipaje medicale mobile.

Life Memorial Hospital din Bucuresti are mai multe specializari, printre care se numara chirurgie oftalmologica, chirurgie plastica, ortopedie si neurochirurgie. O examinare medicala de rutina costa 90 dei, in timp ce o consultatie costa 170 de lei.

Sanador este o companie ce ofera intreaga gama a serviciilor medicale angajatilor companiilor nationale si internationale, persoanelor individuale si familiilor acestora. Preturile pentru asistenta medicala de urgenta incep de la 100 de lei, tarif valabil pentru o deplasare neasistata.

In cazul in care se pacientul cere o deplasare asistata, in care sa fie inclus si un consult, pretul urca la 300 de lei. Daca se pune problema transportarii pacientului la spital, atunci pretul este de 380 de lei.

Pretul unei consultatii incepe de la 50 de lei, iar examinarile radiologice incep de la 30 de lei si pot ajunge pana la 550 de lei. La Sanador exista si medici stomatologi, care iti pot oferi servicii de calitate.

Preturile pentru radiologia dentara variaza intre 10 si 50 de lei. Tarifele aplicate in departamentul de stomatologie - chirurgie variza intre 36 de lei (pentru o extractie) si 3.080 de lei, pentru o operatie de implant.

#legea sanatatii, #spital medical privat, #servicii medicale private, #tarife servicii medicale private , #Sanatate publica