Totul despre Curry: Istorie și beneficii pentru sănătate

Miercuri, 29 Noiembrie 2023, ora 19:04
0 citiri
Totul despre Curry: Istorie și beneficii pentru sănătate
FOTO: vecteezy.com

Curry este un amestec de condimente folosit mai ales la prepararea mâncărurilor cu sos. Are o aromă bogată și conferă mâncării un gust complex: dulce, sărat și picant în același timp. Conține ca bază curcuma, apoi în proporții diferite alte condimente cum sunt chimion, coriandru, schinduf, pătrunjel, chili, usturoi și fenicul, dar poate include și alte ingrediente în funcție de tipul de curry.

Condimentele din compoziția pudrei de curry conțin substanțe cu efecte antioxidante și antiinflamatorii, prin urmare pudra de curry prezintă importante beneficii pentru sănătate.

Acum că ai aflat pe scurt ce este curry, descoperă în continuare de unde provine acest amestec de condimente, cum contribuie la o stare de sănătate mai bună și ce rețete cu curry poți încerca.

Istoria Curry-ului

Deși este considerat un condiment de origine indiană, pudra de curry a fost inventată în anii 1700 de către britanicii care au ajuns în India, după ce țara a devenit o colonie a Marii Britanii. La vremea respectivă, în India deja existau numeroase mixuri de condimente, denumite masala (de exemplu, garam masala, tandoori masala), pe care indienii le foloseau pentru a prepara curry – tocăniță cu legume sau cu carne pe care o savurau în mod simplu, cu felii de naan sau roti, un fel de pită locală. De asemenea, orezul basmati era o garnitură alăturată adesea mâncărurilor de tip curry.

Britanicii foloseau condimentele locale în încercarea de a replica mâncărurile indiene bogate în sos și au creat astfel propriul amestec de condimente, pe care l-au denumit “curry”. Astfel, în prezent termenul “curry” se referă atât la mixul de condimente cât și la preparatul de origine indiană.

Spre urmare, indienii nu folosesc curry în preparatele tradiționale, ci doar amestecurile de condimente locale, dar pentru că a fost creat în India, curry este considerat a fi un condiment indian.

Tipuri de Curry

Curry este folosit în mai multe bucătării asiatice, iar fiecare amestec are particularitatea sa. De regulă, pudra de curry poate conține între 6 și 30 de condimente. Majoritatea persoanelor diferențiază curry în funcție de culoare - galben, roșu și verde - însă cele mai cunoscute tipuri de curry sunt denumite în funcție de regiunea în care sunt folosite sau unde au fost create:

Curry Madras – această pudră de curry își are originea în orașul Chennai din India. Conține curcurma, chimion, coriandru și piper iute, pe lângă alte condimente, și este folosită mai ales în mâncărurile ce conțin creveți sau carne de pui și mai ales în restaurantele cu specific indian.

Curry roșu – amestec de condimente folosit în Asia de Sud și Thailanda. Conține ingredientele deja clasice - chimion, curcuma, schinduf, chili – dar și ingrediente specifice doar acestui amestec, cum sunt lemongrass-ul care contribuie la gustul ușor dulce și citric al pudrei de curry sau ghimbirul. Este folosit în mâncăruri precum curry, cartofi prăjiți și boluri de orez.

Curry verde – este mai mult dulce și mai puțin picant, fiind unul dintre condimentele de bază în bucătăria tailandeză: conține curcuma, coriandru, chimion, schinduf, chili, dar și foarte multe ierburi aromatice.

Ingrediente și moduri de preparare

Alegerea ingredientelor potrivite

Pentru a prepara o pudră de curry ca la carte este foarte important ca toate condimentele folosite să fie uscate foarte bine. Condimentul de bază din curry este curcuma, cunoscută și sub denumirea de turmeric, care contribuie mult la culoarea finală a amestecului. Alte ingrediente din pudra de curry sunt chimionul, piperul iute sau chili, coriandrul, schinduful, usturoiul și feniculul. Unele amestecuri mai pot conține și ghimbir sau scorțișoară. Însă aspectul comun al tuturor tipurilor de curry este acea aromă caldă și gustul complex, ușor pământos, care aduce profunzime și savoare oricărui preparat în care se adaugă curry.

Moduri de preparare

Primul pas în procesul de preparare a pudrei de curry este prăjirea condimentelor întregi, cum sunt semințele de coriandru și chimion. Prin prăjire sunt eliberate uleiurile din condimente, ceea ce face amestecul să fie mai aromat. După ce s-au prăjit și răcit, condimentele sunt măcinate bine până se obține o pudră fină, care este baza amestecului. În continuare se adaugă și restul condimentelor – de exemplu, curcuma, chili, usturoi, fenicul – apoi se amestecă foarte bine pentru a obține un curry clasic.

Rețete în care folosim Curry

Dacă îți place mâncarea picantă și experimentezi adesea cu diverse arome și ingrediente, îți recomandăm să încerci și pudra de curry. Amestecurile de condimente curry variază ca intensitate a gustului iute în funcție de tip. Foarte puțin picante sunt cele tip curry gold elephant, sau curry roșu, în timp ce curry verde are grad de iuțime mai mare.

Acest amestec de condimente se potrivește foarte bine în mâncărurile cu sos, care se pregătesc lent, deoarece acest proces de gătire ajută aromele pudrei de curry să infuzeze armonios cu celelalte ingrediente. Spre exemplu, poți găti un curry de legume în stil indian, care conține păstăi de fasole verde și năut. Tocănițele cu carne capătă un gust aparte datorită pudrei de curry de la Fuchs, dar la fel de bine se potrivește și cu peștele. Pregătește un file de cod în sos de curry, iar pe post de garnitură alege orezul basmati. De asemenea, poți să folosești pudră de curry pentru a condimenta legumele la cuptor sau pentru a o presăra peste cartofii prăjiți.

Pe lângă mâncărurile savuroase, curry este folosit adeseori în rețete de gustări, cum sunt popcornul cu curry sau mixul de covrigei și alune, presărat cu pudră de curry.

Beneficiile pentru sănătate

Majoritatea condimentelor ce fac parte din pudra de curry au beneficii pentru sănătate, iar amestecul de condimente ”adună” toate aceste beneficii și transformă curry într-un aliment cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care susține sănătatea inimii și îmbunătățește digestia.

Cum să savurezi Curry-ul

Cu ajutorul pudrei de curry poți obține mâncăruri aromate și delicioase. Fie că alegi să pregătești o rețetă de curry de legume sau un curry cu carne de pui, preparatul final va conține atât elemente dulci, cât și sărate, dar și o aromă caldă. În funcție de tipul de curry, poți obține o mâncare foarte picantă sau ușor picantă. Pentru o servire autentică, mănâncă curry cu o lipie sau cu o felie de pită.

Ce să mănânci cu curry

Mâncărurile cu curry pot fi savurate alături de o garnitură de orez fiert, quinoa sau hrișcă. De asemenea, în țările europene, tocănița cu curry este servită lângă un piure de cartofi sau cartofi prăjiți. Pe lângă mâncăruri, poți adăuga pudra de curry peste mixul de nuci, alune și arahide sau în unele cocktailuri pe bază de condimente picante.

Concluzie

Așadar, învață să gătești cu pudră de curry pentru a obține mâncăruri cu gust complex, aromă bogată și culoare vibrantă. Amestecul variat de condimente - curcuma, chimion, coriandru, schinduf, pătrunjel, chili, usturoi, fenicul, dar și alte condimente - nu doar că îți vor îmbogăți mâncarea, dar o vor și transforma într-un veritabil medicament natural, deoarece pudra de curry are beneficii dovedite pentru sănătate: combate inflamația din corp și are proprietăți antioxidante.

6 Întrebări frecvente despre curry

1. Ce este Curry-ul și de unde provine?

Curry este un amestec de condimente inventat de britanicii ce locuiau în India, la sfârșitul anilor 1700. Pudra de curry are la bază condimente indiene și este cunoscută pentru gustul său complex, care este dulce, sărat și picant în același timp.

2. Care sunt beneficiile pentru sănătate ale Curry-ului?

Pudra de curry are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

3. Cum se face Curry-ul?

Curry se prepară din condimente uscate foarte bine. Condimentele întregi, preferabil se prăjesc înainte pentru a ajuta la eliberarea uleiurilor, apoi amestecul este măcinat foarte bine, obținându-se o pudră foarte fină.

4. Ce ingrediente sunt necesare pentru a face Curry?

Pentru a obține pudră de curry se folosesc câteva ingrediente de bază: curcuma, chimion, coriandru, schinduf, pătrunjel, chili, usturoi și fenicul. Unele rețete mai pot conține ghimbir, scorțișoară, semințe de muștar, dar și alte ingrediente inedite cum sunt coaja de portocale sau lemongrass-ul.

5. Care sunt cele mai bune rețete de Curry?

Cele mai bune rețete cu curry sunt tocănițele de origine indiană, denumite și ele curry, care pot conține doar legume sau și carne (pui, miel sau porc).

6. Cum să savurezi Curry-ul?

Savurează mâncărurile cu curry, cum sunt tocănițele bogate în sos, cu o felie de lipie sau pită. În același timp, le poți servi lângă o garnitură de orez fiert simplu sau legume la cuptor.

Referințe externe:

  • What Is Curry Powder? - thespruceeats.com/curry-powder-and-indian-food-1957468
  • 9 Surprising Benefits of Curry Powder - healthline.com/nutrition/curry-benefits
  • Curry Powder: Are there health benefits? - webmd.com/diet/health-benefits-curry-powder
  • What Is Curry Powder? - allrecipes.com/article/what-is-curry-powder/
  • A Spice Lover’s Guide to Curry Powder - spiceandlife.com/what-is-curry-powder/
  • What is Curry Powder - Spices Inc - spicesinc.com/blogs/what-curry-powder
  • What Is Curry, Anyways? - bonappetit.com/story/what-is-curry
  • Totul despre Curry: Din ce se face și cum poate fi folosit în bucătărie - punegust.ro/blog/curry.html

#sanatate, #curry, #istorie, #beneficii , #Stiri Lifestyle