Dependența de social media, o boală a societății moderne. Paradoxul singurătății într-o lume tot mai conectată

Vineri, 15 Decembrie 2023, ora 04:25
0 citiri
Dependența de social media, o boală a societății moderne. Paradoxul singurătății într-o lume tot mai conectată
Rețele de socializare FOTO: unsplash.com

Rețelele de socializare au devenit o parte integrantă a vieții noastre în secolul XXI. Ele au transformat modul în care comunicăm, socializăm și percepem anumite informații. În timp ce platformele de socializare precum Facebook, Instagram, TikTok, Twitter și Snapchat au beneficiile lor, acestea pot crea dependență, ceea ce duce la consecințe negative.

Rețelele sociale au capacitatea de a ne conecta cu alții. Cu un simplu click pe un buton pe site-urile de socializare, putem vedea viețile digitale ale rudelor, ale celor apropiați și ale prietenilor. Folosim adesea rețelele sociale pentru a ne relaxa și a lua o pauză de la stresul vieții. Cu toate acestea, social media ne poate influența stima de sine și modul în care ne raportăm la propria imagine, dintr-o multitudine de motive, fiecare fiind unic pentru diferite persoane. Uneori ne simțim nemulțumiți de modul în care propriile noastre vieți se compară cu cele pe care le vedem pe social media. Alteori suntem nemulțumiți de felul în care arătăm în poze și, ulterior, ne simțim nesatisfăcuți de aspectul nostru fizic.

Psihologul Mihai Copăceanu a explicat pentru Ziare.com ce ne atrage cel mai mult la rețelele de socializare, efectele negative ale utilizării excesive și cum putem realiza dacă am dezvoltat o dependență față de social media.

Ce este dependența de rețelele de socializare?

Dependența de social media este o preocupare din ce în ce mai mare în era digitală de astăzi. Aceasta se referă la utilizarea compulsivă și excesivă a platformelor de social media, care poate avea consecințe negative asupra bunăstării unei persoane.

”Sunt câțiva ani buni de când vorbim nu doar de o utilizare în exces a rețelelor sociale (peste 6,8 ore zilnic) cât de criterii de dependență. Psihologii au dezvoltat în consecință scale și chestionare de măsurare a dependenței de rețelele sociale. Avem studii care certifică gradul de dependență al adulților, tinerilor și copiilor și ierarhii ale unor aplicații online în funcție acest grad. Spre exemplu, Tiktok este pe primul loc, urmat de Snapchat şi de Instagram. Vorbim deci de o dependență de tip comportamental, de un stadiu când o persoană simte o nevoie compulsivă de a utiliza rețelele și de efecte negative asociate utilizării în exces”, explică Mihai Copăceanu

În plus, algoritmii utilizați de platformele de socializare sunt adaptați pentru a le arăta utilizatorilor conținut care se aliniază cu interesele și preferințele acestora. Astfel, indivizii văd doar conținutul care le întărește convingerile sau opiniile. Acest lucru poate duce la polarizare și extremism în unele cazuri, dar, de asemenea, îi poate face pe oameni să deruleze la nesfârșit.

De asemenea, atunci când folosim social media, comunicarea devine inevitabil complexă și distorsionată. Postările individuale pe rețelele de socializare pot părea trecătoare, dar continuă să influențeze sănătatea mintală a oamenilor din întreaga lume.

De ce sunt rețelele sociale atât de captivante?

Social media este concepută pentru a crea dependență. Platformele folosesc diverse tehnici, cum ar fi notificările, like-urile, share-urile și comentariile, pentru a menține utilizatorii implicați pentru perioade mai lungi de timp. Aceste caracteristici declanșează eliberarea de dopamină, un neurotransmițător asociat plăcerii și recompensei, în creierul nostru, creând un sentiment de satisfacție și gratificare.

”În primul rând pentru că ne răspunde perfect și concomitent mai multor nevoi umane și anume, nevoia de socializare, nevoie de a fi mereu informat, nevoia de a fi apreciat și valorizat și ne menține vie curiozitatea și interesul crescut. În al doilea rând, deoarece sunt extrem de atractive, sunt interactive și pot fi accesate cu ușurință oricând ziua și noaptea. În al treilea rând deoarece primim răspunsuri și feedback-uri imediate și mult mai rapid decât în viața reală. Și în final deoarece de fiecare dată când un utilizator primește un „like”, „urmărire” sau „comentariu”, creierul eliberează neurotransmițători ai plăcerii, ceea ce duce la dorința de mai multă implicare. În profunzime analizând ne dă un puternic sentiment de colectivitate, de susținere și ne alungă singurătatea. Ne simțit conectați”, spune psihologul Mihai Copăceanu.

Efectele dependenței de social media pot fi de anvergură, având un impact asupra sănătății psihologice, emoționale și fizice a unei persoane. Aceasta poate duce la sentimente de anxietate, depresie, singurătate și stimă de sine scăzută. Pe lângă implicațiile asupra sănătății mintale, dependența de social media poate avea și consecințe fizice, cum ar fi calitatea slabă a somnului și oboseala ochilor.

”Avem studii care au concluzionat: cu cât ai mai mulți prieteni online, cu cât petreci mai mult timp pe net, cu atât te simți mai singur. Avem efecte negative ale utilizării: craving (n. r. poftă intensă), pierderea controlului, neglijarea altor activități, cu alte cuvinte avem o utilizare problematică”, explică Mihai Copăceanu.

Cum realizăm că am devenit dependenți de rețelele de socializare

Adesea, cu ochii pe jumătate deschiși, primul lucru pe care îl facem dimineața este să scoatem telefoanele și să verificăm rețelele de socializare pentru a ne pune la curent cu ce s-a întâmplat în ultima noapte. Social media ne ajută cu siguranță să ținem pasul cu tendințele și, uneori, ne oferă acea doză zilnică de motivație. În timp ce timpul limitat de derulare fără noimă ar putea părea o terapie, dacă aceasta se extinde la ore întregi într-o zi, psihologul Mihai Copăceanu ne sfătuiește să punem pauză și să reflectăm asupra obiceiurilor noastre în legătură cu platformele de socializare: ”Pot să-mi dau seama că sunt dependent de social media dacă răspund pozitiv la cât mai multe dintre următoarele întrebări: Simt o dorință puternică de a folosi social media? Caut orice prilej de a intra online? Primul lucru pe care îl fac dimineața este să intru pe social media? Mă simt rău (agitat, nervos, irascibil) dacă nu apuc să intru pe social media? Simt că am crescut timpul petrecut pe social media în ultimele luni? Folosesc social media ca să obțin plăcere, satisfacție, o stare de bine și folosesc social media chiar când sunt înconjurat de familie, prieteni, ignorându-i pe aceștia?”

Dependența de social media este o problemă în creștere în societatea actuală. În timp ce social media are beneficiile sale, aceasta poate fi, de asemenea, dependentă și dăunătoare. Este important să recunoaștem semnele dependenței de social media și să luăm măsuri pentru a o depăși. Prin stabilirea unor limite în ceea ce privește utilizarea social media, luarea de pauze și implicarea în alte activități, ne putem elibera de efectele negative ale dependenței de social media.

...citeste mai departe despre "Dependența de social media, o boală a societății moderne. Paradoxul singurătății într-o lume tot mai conectată" pe Ziare.com

Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#social media, #dependenta, #singuratate, #Internet, #comunicare online , #Stiri Internet