De la Google si Facebook, la Apple: Care sunt limbajele de programare folosite de cei mai influenti oameni ai tehnologiei din lume?

Joi, 08 August 2019, ora 12:31
11301 citiri
De la Google si Facebook, la Apple: Care sunt limbajele de programare folosite de cei mai influenti oameni ai tehnologiei din lume?
Foto: Pixabay

Laptopurile Macbook, serviciile Google, smartphones cu Android sau iOS, chiar si retelele sociale, toate au revolutionat era digitala. Iar cei din spatele acestor inovatii tech inspira si astazi noi generatii de oameni interesati de lumea programarii. Dar cum a pornit totul si ce i-a ajutat pe fondatorii marilor companii precum Apple, Google ori Facebook sa schimbe lumea moderna?

Codecool, scoala de programare care a pregatit sute de persoane fara experienta sa gaseasca un job in IT in Ungaria si Polonia, si care a inceput sa faca asta si la noi, face retrospectiva geniilor din lumea digitala si a limbajelor de programare care i-au ajutat sa creeze cele mai folosite platforme, site-uri si tehnologii mobile de azi.

Bill Gates, Microsoft: C/C++, Java, .NET si Javascript

Foto: Wikimedia Commons

Windows, Edge, Outlook si chiar sistemul Android au fost programate de Microsoft, compania de software cea mai mare din lume, condusa de celebrul Bill Gates si de Paul Allen.

"A invata sa codezi inseamna sa-ti dezvolti un nou mod de gandire, care te ajuta in toate domeniile", spunea Gates pe blogul sau, lucru care s-a adeverit cand a reusit sa creeze propriul limbaj de programare, impreuna cu Allen - de altfel, si primul produs distribuit de companie.

Faimosul programator a preferat limbajele de programare clasice, C si C++ si chiar si dupa multi ani, cand compania a evoluat si Gates a renuntat la programarea de zi cu zi, echipa Microsoft a continuat sa dezvolte produsele celebre cu aceleasi limbaje: Java, C, C++ si, mai tarziu, C# (dezvoltat chiar de ei).

Fondatorul a aratat interes si fata de JavaScript, si, tot sub umbrela Microsoft, a lansat framework-ul .NET. Daca JavaScript se foloseste mai ales in front-end web development si este relativ usor de invatat, framework-ul .NET este atat de vast incat multi developeri au preferat sa se axeze doar pe el, pentru a coda aplicatii diverse, folosind diferite tehnologii. Aceste limbaje pot fi invatate si la cursurile specializate de junior Java developer si junior .NET developer in cadrul scolii Codecool din Bucuresti.

Mark Zuckerberg, Facebook: PHP, C/C++, Java, Python

Foto: Wikimedia Commons

Poate ai vazut deja inceputul povestii acestui pionier al tehnologiei, in filmul "The Social Network", care a creat o companie de miliarde de dolari. In orice caz, Facebook a devenit cea mai populara retea sociala din lume cu peste 2,5 miliarde de utilizatori.

Toata afacerea a pornit de la o provocare din studentie. Initial, tanarul programator facuse un FaceMash, un program in care utilizatorii puteau nota aspectul studentilor. Conducerea Harvard l-a taxat pe Zuckerberg pentru hacking si a scos site-ul din online. Dar, saptamani mai tarziu, programatorul a lansat Facebook. "Pur si simplu am codat platforma in camera de camin si acolo am si lansat-o. Am inchiriat un server cu 85$ pe luna si am sustinut-o cu venituri obtinute printr-un banner", spunea el in 2011.

Dar programatorul a inceput din copilarie sa codeze. Era in clasa a sasea cand a primit primul computer si a invatat tot manualul C++ for Dummies ca sa stie sa programeze. A inceput, ca ceilalti inovatori din lista, cu C++, ca apoi sa foloseasca foarte mult PHP.

Desi nu mai scrie cod zilnic, Zuckerberg a dezvoltat cea mai populara retea sociala pe care o stim cu limbajul JavaScript pentru dezvoltarea front-end si cu limbajele PHP, C++, Java, Python pentru back-end development.

Steve Jobs & Steve Wozniak, Apple: C/C++, Python, Swift

Foto: Wikimedia Commons

Primul este cel mai cunoscut nume de la Apple, in timp ce al doilea a revolutionat industria tehnologica in '70, prin designul calculatoarelor personale moderne. Desi cei doi au avut uneori conflicte privind conducerea Apple, dispozitivele dezvoltate de ei au permis atator generatii de utilizatori sa consume tehnologie oricand, oriunde.

Wozniak a fost cel care s-a ocupat de partea tehnica din spatele computerelor si a device-urilor Apple, dandu-si seama ca programarea il ajuta in formarea gandirii logice si in rezolvarea de probleme. Daca te-ai intalni cu el acum, probabil te-ar sfatui sa incepi cu limbajul C, care e putin mai dificil de invatat, insa eficient. Si, poate, ti-ar spune sa inveti si Python si Javascript, cele pe care le folosesc la Apple.

Javascript este foarte folosit in web development, iar Python este unul dintre cele mai usor de inteles limbaje de programare, asa ca merita efortul. Ulterior, Apple si-a creat propriul limbaj mult mai intuitiv pentru device-urile iOS: Swift, popular si usor de invatat de junior developeri.

Elon Musk, Tesla, PayPal si SpaceX: Assembly, C/C++, Javascript

Cand vine vorba de masini electrice si calatorii in spatiu, primul lucru care iti vine in minte e Elon Musk, faimosul antreprenor care a revolutionat lumea. Si totul a inceput cu jocurile video.

La zece ani, a primit primul calculator si a fost fascinat pe loc. In doar cateva zile, a invatat limbajul BASIC iar la 12 ani a codat cu succes un joc care se poate juca si azi, Blastar.

Desi fondatorul Tesla este mai mult un vizionar si nu un programator, acesta a scris cod folosind Assembly si C/ C++, principalele limbaje folosite si acum la SpaceX si Tesla. Chiar daca nu sunt cele mai usor de citit, acestea sunt mult mai performante si ofera mai mult control asupra codului si a rezultatelor.

Larry Page & Sergey Brin, Google: Java, Python

Foto: Wikimedia Commons

Poate nu le stii numele, insa cu siguranta stii de compania lor, fondata in 1998. Ei sunt cei datorita carora folosim sute de servicii si produse, de la Gmail, Google Search, Google Drive, Google Maps si Chrome, la asistenti personali virtuali si Android (dezvoltat de Microsoft si vandut catre Google) . Inovatia lor e parte din viata noastra, zi de zi, acasa si la birou.

Page a fost crescut de o familie de profesori in programare si informatica, iar studiile le-a facut pe aceeasi directie. In facultate l-a intalnit si pe partenerul sau Sergey, cu care a dezvoltat PageRank, algoritm de cautare foarte important pentru cei care lucreaza in online.

Larry si Sergey au lucrat, la inceput, cu HTML pentru a pune la punct pagina de cautare Google, urmand apoi sa foloseasca Java si Python pentru a pune la punct versiunea initiala si pentru data mining si data science in cadrul dezvoltarii Google. Fiind mai degraba pasionati de cercetare in tehnologie, cei doi l-au cooptat pe Scott Hassan, asistent la Stanford si prieten cu Sergey, pentru a-i ajuta sa rescriie codul in Python, un limbaj mult mai flexibil si la mare cautare astazi.

Chiar daca fondatorii Google au fost mai degraba antreprenori, ce au creat si creeaza inca prin brandul iconic este indispensabil in lumea moderna. Pentru cei care vor sa mearga pe urmele inovatorilor si sa invete limbajele de programare de baza mai performante, cat si pe cele mai noi si mai rapide, Codecool ofera cursuri de full stack developer, dar si unele cursuri specializate, care te vor ajuta apoi sa programezi cum ti-ai dorit.

#limbaje programare, #scoli programare, #Codecool programare , #Limbaje de programare