Windows Server 2003, fara suport in 2015. Ce solutii au companiile

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 10:45
1974 citiri
Windows Server 2003, fara suport in 2015. Ce solutii au companiile
Foto: gadget-smartphone.com

Microsoft a decis sa inceteze suportul pentru sistemul de operare a serverelor Windows Server 2003, dupa 12 ani de operare.

"4 iulie 2015 va fi ziua critica dupa care Microsoft va inceta suportul pentru Windows Server 2003, afectand astfel cele peste 22 de milione de instante din toata lumea", se arata intr-un comunicat remis de ACROM, o companie romaneasca de servicii IT, pentru Business24.

Majoritatea companiilor au avansat demult la sistemele noi, moderne si mai performante ale aceluiasi producator, respectiv Windows Server 2008 R2 si 2012 R2.

Companiile care inca ruleaza pe Windows Server 2003, creat in urma cu peste un deceniu, trebuie sa ia in calcul acest eveniment si sa se pregateasca pentru el.

Ce inseamna sistarea suportului tehnic?

Practic, sistarea suportului determina expunerea la viitoarele riscuri de securitate, prelungirea duratelor incidentelor cu impact proportional asupra business-ului, inabilitatea de a rula aplicatii noi datorita posibilelor incompatibilitati si dificultati de integrare cu sisteme noi sau cu sisteme externe.

Ulterior datei de 14 iulie 2015, Microsoft nu va mai repara bresele de securitate, nu va mai repara bug-urile din sistem, nu va mai asigura compatibilitatea cu alte componente si aplicatii de business, si nu va mai asigura suport tehnic telefonic, indiferent de nivelul de impact asupra business-ului dumneavoastra.

Complicatiile suplimentare vor aparea in momentul in care, drept consecinta directa a incetarii suportului oferit de Microsoft, producatorii de aplicatii care inca ruleaza si pe acest sistem de operare nu vor mai asigura suportul aferent, rezultand astfel un efect de domino cu consecinte majore si foarte variate:

Cresterea costurilor de operare a serverelor si generarea de cheltuieli suplimentare pentru mitigarea riscurilor legate de bresele de securitate;

Cresterea instabilitatii sistemului pe masura adaugarii/innoirii aplicatiilor instalate ca urmare a sistarii programului de reparare a defectelor functionale (bug-fixes).

Pierderea agilitatii si aparitia dificultatilor in adoptarea noilor aplicatii de business ce pot depinde de componente si technologii noi ce nu vor mai fi dezvoltate

Pierderea acreditarilor si iesirea in afara standardelor de conformitate, inclusiv standardul de plati cu cardul PCI (Payment Card Industry), aspecte esentiale mai ales pentru industriile financiar-bancara, medicale si institutiile guvernamentale

Ce solutii au companiile?

O solutie pe care o au la dispozitie companiile care folosesc Windows Server 2003 (inclusiv R2) estemigrarea la Windows Server 2012 R2.

Totusi, avand in vedere durata de viata a vechilor sisteme, este un moment oportun pentru o analiza interna a costurilor de mentinere a acestor sisteme versus actualizarea acestora, alternativele de consolidare (reducerea numarului de servere) sau orientarea catre noile tehnologii automatizate de hostare externa.

Directorii tehnici au la dispozitiedoar 180 de zile pentru a face aceasta analiza interna si pentru a decide, planifica, bugeta, comunica si pune in executie aceasta schimbare.

"Succesul migrarii de la Windows Server 2003 la Windows Server 2012 depinde in primul rand de rigurozitatea cu care se planifica migrarea si de asigurarea suportului imediat post-migrare" declara Oliviu C. Ghica, Ph.D., IT Infrastructure Services Manager, ACROM.

Procesul de migrare laWindows Server 2012 R2 nu este lipsit de riscuri si complexitate.

Cheia successului este data de urmarea catorva pasi esentiali: inventarierea aplicatiilor si proceselor care ruleaza in sistemul de operare Windows Server 2003, clasificarea acestora in functie de importanta si complexitate, analizarea oportunitatilor de consolidare prin revizuirea strategiei IT si, in final, determinarea locatiei finale a fiecarei aplicatii si proces, verificarea compatibilitatii pe noile sisteme de operare, planificarea suportului imediat de tip "critical-care" post-migrare, setarea asteptarilor si comunicarea adecvata cu businessul, si in final, migrarea efectiva.

#Windows Server 2003, #suport Windows Server 2003 , #Stiri Software