In plina criza economica, Grecia se reorienteaza catre talentele locale

Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 15:31
1448 citiri
In plina criza economica, Grecia se reorienteaza catre talentele locale

Zilele in care fotbalistii straini de prim rang veneau sa joace in campionatul Greciei s-au incheiat din cauza crizei economice cu care se confrunta acesta tara, cluburile locale orientandu-se acum catre talentele locale, o schimbare salutata de conducerea Super Ligii elene.

Majoritatea echipelor din prima divizie greaca au mari probleme in contracararea efectelor crizei financiare si duc zilnic o adevarata batalie pentru supravietuire, fiind nevoite sa-si subtieze drastic bugetele. Acest lucru este valabil inclusiv pentru campioana en titre, Olympiakos Pireu, care a redus cu 21,7% cheltuielile cu contractele jucatorilor, desi este sustinuta de unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Grecia, armatorul Evanghelos Marinakis.

Olympiakos ramane, insa, echipa cu cea mai mare forta financiara din Super Liga greaca, bugetul sau actual ridicandu-se la 18 milioane euro, de peste doua ori mai mare decat al principalei sale rivale, Panathinaikos Atena (8,8 milioane), in timp ce modesta Keykra este formatia cu cel mai redus buget din prima liga a campionatul grec, avand la dispozitie doar 600.000 euro.

Criza financiara este atat de cauta incat doar interventia comuna de ultim moment a conducatorilor Super Ligii si Federatiei elene de fotbal a facut sa se evite o amanare a startului noului sezon, care a debutat pe 25 august.

"Criza a exacerbat problemele pentru toate cluburile, insa acest lucru ne ofera oportunitati, iar perspectiva esentiala si cea mai interesanta pentru fotbalul grec este ca ne putem concentra pe stabilitatea financiara si dezvoltarea jucatorilor greci", a declarat presedintele Super Ligii elene, Giannis Moralis, intr-un interviu acordat agentiei Reuters.

"Desigur, este cel mai dificil an din istoria primei noastre divizii, insa noi vom continua sa incercam gasirea celor mai bune solutii pentru cele 16 echipe", a adaugat Moralis.

Media de varsta este 23,9 ani

In conditiile promovarii masive a tinerelor talente, media de varsta a echipelor participante la editia 2012/2013 a Super Ligii este de doar 23,9 ani, fiind cea mai scazuta din toate timpurile. In prima etapa a sezonului, 66 la suta dintre jucatori utilizati au fost greci, in comparatie cu doar 50 la suta in editia trecuta de campionat. De asemenea, pentru prima oara in ultimii 22 ani un meci intre doua echipe de prima divizie, Panionios si Aris Salonic, s-a disputat numai cu jucatori greci, fara niciun fotbalist strain pe teren.

Aceasta reorientare catre talentele locale se reflecta si in performantele echipelor nationale ale Greciei. Echipa de seniori a acestei tari a atins faza sferturilor de finala la EURO 2012, in timp ce selectionata Under 19 s-a calificat la turneul final al Campionatului European, unde a fost invinsa greu de Spania.

Nationala Greciei a debutat cu dreptul si in preliminariile Cupei Mondiale 2014, invingand in deplasare, cu 2-1, selectionata Letoniei, intr-o partida disputata vineri.

#sportivi Grecia, #fotbal Grecia, #jucatori fotbal Grecia , #Sporturi