Nordic Walking: Invata sa faci miscare completa, fara sa depui efort

Sambata, 25 Ianuarie 2014, ora 00:00
6793 citiri
Nordic Walking: Invata sa faci miscare completa, fara sa depui efort
Foto: linden1897.de

Cauti un sport care sa-ti lucreze toti muschii, sa puna in circulatie tot sangele din corp dar care sa nu creasca pulsul si sa nu solicite ligamentele sau incheieturile? O astfel de miscare este cea mai recomandata, mai ales daca nu practici un sport in mod constant si petreci mult timp in fata calculatorului.

Business24 iti recomanda sa practici sportul numit "nordic walking", un sport cu traditie in Austria, ce poate fi practicat indiferent de varsta pe care o ai.

"De 10 ani acest sport a devenit foarte popular in Austria pentru ca este foarte sanatos. Este potrivit pentru toate varstele, fie ca este forba de copii sau de batrani. Inca nu s-a gasit niciun motiv pentru care acesta nu ar fi benefic pentru corp pentru ca se pun in miscare atat genunchii cat si bratele. Practic, tot corpul este pus in miscare", explica Hanne, un instructor de Nordic Walking din Abtenau, pentru Business24.

Desigur, in Austria lucrurile sunt mult mai simple decat daca ai incerca sa faci asta in Romania, pentru ca, explica instructorul, exista trasee marcate si harti speciale pentru acest sport. Cu toate acestea, si in Romania poti aplica aceste miscari, daca oricum obisnuiesti sa faci plimbari lungi pe drumuri forestiere, cand mergi la munte, spre exemplu.

Care este echipamentul necesar pentru a practica Nordic Walking

"Elementul definitoriu pentru acest sport sunt betele care pot sa fie fabricate fie din carbon, acestea sunt foarte usoare, fie din aluminiu", spune Hanne.

In momentul in care iti alegi betele, trebuie sa ai grija ca ele sa aiba lungimea potrivita, astfel ca atunci cand le tii in mana - sprijinite de pamant- partea dintre brat si antebrat sa formeze un unghi putin mai mare de 90 de grade.

Important este ca la betele special concepute pentru Nordic Walking exista un sistem special de prindere, ca o "mini-manusa", ce trebuie sa fie fixa pe mana. Nu toate betele de drumetie sunt potrivite pentru Nordic Walking.

La capatul betelor se pune un cauciuc pentru a putea fi utilizate pe asfalt, sa fie mai aderente. Cand ajungi pe un teren de camp sau deal, trebuie sa dai jos capetele de cauciuc, sa nu alunece batul.

Foto: harrachov.com

Tehnica in Nordic Walking

Odata ce ti-ai asezat corect betele in mana, primul pas se face cu piciorul stang in fata. Simultan, te vei sprijini cu batul din mana dreapta de pamant, iar batul din mana stanga se va afla diagonal opus, in spatele piciorului stang.

Dupa ce ti-ai dat seama cum se fac exact miscarile, urmeaza sa te folosesti de bete pentru a-ti ajuta picioarele sa nu mai fie cele care depun tot efortul in deplasare.

"Apesi, impingi, dai drumul si batul revine inapoi in palma, moment in care aduci cealalta mana in fata, apesi din nou, impingi si ridici mana cu degetele deschise...", explica instructorul.

Chiar daca poate parea dificil, trebuie sa privesti tot ansamblul de miscari ca pe miscarile pe care le fac patrupedele: prin acest sport mainile preiau jumatate din efortul depus, in mod normal, de picioare.

Foto: hundredtenpounds

Miscare naturala, ce nu solicita inima foarte tare

Dupa cativa pasi, miscarile se transforma in miscari naturale, vei ajunge sa uiti ca ai acele bete in maini. Mai mult decat atat, vei observa ca poti parcurge aceleasi distante intr-un timp mult mai scurt si fara sa simti oboseala.

#nordic walking, #sport care nu creste pulsul, #sport fara efort , #Sporturi