Secretele din spatele succesului antrepenorial: echipa si mentorul

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 15:39
3151 citiri
Secretele din spatele succesului antrepenorial: echipa si mentorul

Oamenii traiesc cu impresia ca antreprenorii de succes sunt rezultatul unui noroc iesit din comun, fara a se gandi ca in spatele acestora sta tot timpul o echipa puternica, spune antreprenorul britanic Richard Branson, in cel mai recent material publicat in revista Entrepreneur.com.

Antreprenorii sunt asemeni pilotilor de Formula 1: persoana care piloteaza masina are parte de toata faima, numai ca fanii uita uneori ca succesul pilotului se datoreaza unei intregi echipe.

Si afacerile functioneaza dupa acelasi principiu. Un antreprenor care se incapataneaza sa ramana singur este sortit esecului, are nevoie de sprijinul unei echipe de profesionisti pentru a atinge succesul.

Micii antreprenori ar trebui sa fie sustinuti, deoarece reprezinta motorul unei cresteri economice sanatoase, afacerile lor generand noi locuri de munca, pentru oameni care platesc taxe si impozite, regasite in bugetul consolidat al fiecarui stat.

Deci, spune Branson, este vital ca guvernele si investitorii sa gaseasca modalitati de a valorifica acest "motor".

Seful grupului Virgin considera ca, pentru cresterea sustenabila a economiei, sunt necesare programe care sa incurajeze antreprenorii care au dat faliment o data, sa se repuna pe picioare.

Antreprenorii care au gustat esecul au nevoie de sustine si, mai mult decat orice, de un mentor.

Magnatul britanic povesteste cum parintii lui l-au invatat inca de la o varsta frageda importanta mentinerii unei atitudini pozitive si faptul ca trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile lui.

"In unele privinte, mama a fost primul meu mentor. Fiind copil, eram mereu nerabdator sa incerc noi provocari acasa, pe terenul de sport, chiar si la scoala. Cand lucrurile nu mergeau bine, ea imi spunea mereu ca nu trebuie sa privesc inapoi cu regret, si ca trebuie sa incerc sa merg mai departe".

Branson crede ca aceasta capacitatea de a o lua de la capat, in ciuda esecurilor repetate, este cruciala daca vrei sa ai succes in afaceri.

„Pornirea unei afaceri poate fi o experienta dura si mai ales singuratica - multe start-up-uri dau faliment destul de repede, insa un antreprenor nu trebuie sa considere un esec o experienta nefasta, aceasta este parte a procesului de invatare”.

Rolul educatiei in business

Richard Branson este de parere ca, pentru a ajuta la schimbarea lumii, ar trebui accentuata educatia tinerilor care par interesati de afaceri si care vor sa-si dezvolte spiritul antreprenorial.

Unele aptitudini se pot deprinde in universitati si colegii, insa cei mai multi viitori antreprenori au nevoie de sprijinul si experienta unor mentori care sa ii ghideze in afaceri. 

Acesta a fost unul dintre motivele pentru care Branson a decis sa infiinteze scoala de antreprenoriat din Johannesburg, Africa de Sud.

„Nu este chiar o scoala, este mai mult un loc destinat descoperirii tinerilor antreprenori, un loc pentru tinerii entuziasti cu idei mari care isi doresc sa invete care sunt abilitatile practice in afaceri de la antreprenori de succes din intreaga lume”.

Una dintre afacerile care a luat nastere datorita scolii infiintate de Branson este Gaming Zone, cu sediul in Soweto, langa Johannesburg.

Fondata de Musa Maphongwane si Mtsolongo Amos, Gaming Zone a refolosit sapte containere de transport maritim, creand astfel un loc, cu preturi accesibile pentru clientii care isi doresc sa joace cele mai noi jocuri video.

Musa si Amos planuiesc sa isi extinda afacerea la 40 de magazine, si sa ofere cursuri saptamanale gratuite despre competentele informatice.

Pentru a face fata provocarilor globale, cum ar fi foamea, saracia si schimbarile climatice, trebuie sa existe o mai mare cooperare, colaborare si dorinta de invatare in randul antreprenorilor, mai spune Branson.

„Acesta este motivul pentru care imi petrec o multime de timp intalnindu-ma cu antreprenori din toata lumea, in cautarea unor idei bune de afaceri pe care sa le promovez. Nu este vorba doar despre finantarea mai multor start-up-uri, sper doar sa ajut antreprenorii aspiranti sa constate ca se pot finanta si singuri”.

Antreprenorul spune ca in afaceri nu exista nici un substitut pentru experienta. „Daca ai avut succes in afaceri, incearca sa fii mentorul unui antreprenor la inceput de drum. Cine stie? Ei ar putea fi urmatorii Musa si Amos”.

7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
Un antreprenor de succes este un antreprenor atent la detalii, care prețuiește calitatea mai mult ca orice în businessul său și care învață de fiecare dată ceva nou, indiferent că se...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#afaceri, #antreprenori, #echipa, #mentor, #secrete, #succese, #tineri , #Antreprenori