STARTUP. Cum sa faci bani din canepa fara sa devii traficant de droguri

Vineri, 10 Mai 2013, ora 12:18
47534 citiri
STARTUP. Cum sa faci bani din canepa fara sa devii traficant de droguri
Politistii nu pot confisca productia de canepa daca proprietarii au autorizatie pentru suprafata cultivata. Foto: Gandul.info

Canepa este planta minune a agriculturii care a fost "abandonata" din cauza conexiunii pe care o care cu cannabisul. Business24 prezinta o idee de afacere cu canepa, cultura care poate fi vanduta procesatorilor din mai multe domenii: textile, medicina, cosmetica.

Canepa este una dintre cele mai vechi plante cultivate in tara noastra, fiind folosita in principal la confectionarea de imbracaminte. O singura planta poate suplini majoritatea nevoilor de baza ale omenirii - mancare, adapost, imbracaminte, combustibil.

Avantajele unei culturi de canepa

Pe lista avantajelor unei asemenea culturi de canepa se numara:

Utilizarea in intregime a plantei tehnice - Se prelucreaza atat semintele cat si tulpina.

Productia mare pe hectar - Canepa produce cu 250% mai multe fibre decit bumbacul, la un consum mai mic de apa cu 600% si mai multe fibre decit inul pe aceiasi suprafata de teren

Numar redus de lucrari de ingrijire - Canepa de fibra are nevoie de un numar mic de lucrari de ingrijire.

Costuri anuale la hectar: 450 - 600 de euro

Costurile pentru pentru cultivarea unui hectar de canepa se ridica la 2.000 de lei pentru fibra si de 2.500 de lei/ha la semintele din care se fac uleiuri.

Defalcat, banii sunt impartiti pentru:

Samanta si semanat: samanta trebuie sa provina din loturi certificate, cu indici de calitate superiori, dar poate sa provina si din recolta anului anterior. In cazul canepii pentru fibra este recomandat ca samantatul sa se faca intre 25 martie si 10 aprilie, iar pentru canepa de samanta in perioada 1-25 aprilie.

Lucrari de ingrijire: Canepa de fibra are nevoie doar de tavalucire imediat dupa semanat, pe cand la canepa de samanta se face prin 1-2 prasile mecanice intre randuri sau benzi si un prasit - plivit pe rand.

Recoltarea : se face in doua faze atat la canepa de fibra cat si la cea de seminte. Pentru canepa de fibra: plantele se taie si se lasa pe camp pentru a se usca, iar in a doua faza dupa uscare plantele se scutura de frunze si se leaga in snopi cu diametrul de 20-25cm care se transporta la topitorii. Pentru canepa de seminte: plantele se taie si se lasa pentru uscare 7-8 zile.Treieratul inflorescentelor se face cu combina de cereale. Samanta treierata se supune imediat curatarii, conditionarii si uscarii.

Productia obtinuta

Productia de tulpini de canepa in cazul canepii de fibra este, in medie, de 9-11 tone pe hectar, iar cele de fibra de 2-3 tone pe hectar. Productia de samanta variaza intre 400-1100 kg/ha in functie de conditiile pedoclimatice si de tehnica folosita la treierat li recoltat.

Veniturile obtinute din canepa de fibra de pe un hectar de teren se cifreza intre 2.600 si 3.900 de euro, tinand cont ca pretul pe tona este de 1.300 de euro. In cazul semintelor,o tona se vinde cu 1.000 de euro.

3 tone/ha X 1.300 euro = 3.900 de euro

1,1 tona/ha X 1.000 euro = 1.100 de euro

Analiza de rentabilitate

Costuri de productie: 454 - 568 euro

Venituri din productia anuala: intre 1.100 si 3.900 de euro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#cultura canepa, #start up plantantie canepa, #plantatie canepa Romania , #Infiintare firma